Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioara de pe gard

38
16 Oct 2016 23:56:19
Răzvan Voncu

Probabil că se aşteaptă să comentez cifra de 34%. Căci, într-un sondaj recent, 34% din cetăţenii Republicii Moldova s-au pronunţat în favoarea unirii cu ţara noastră.

Mie, însă, o altă cifră mi s-a părut mai interesantă, iar despre aceasta nu a vorbit nimeni, în spaţiul public românesc. 51% din cetăţenii Republicii Moldova se pronunţă în favoarea integrării în Uniunea Euroasiatică.

Se pot spune multe despre asta. 

„Stataliştii” şi rusofonii, împreună, ar sublinia cu satisfacţie această orientare, arătând că, de fapt, „poporul” (înţeles greşit, în manieră post-sovietică, drept o majoritate de moment) nu doreşte ca Basarabia să meargă pe calea integrării europene. Şi că, de fapt, românii şi basarabenii nici nu sunt unul şi acelaşi popor, cât timp, iată, România este ferm ancorată în lumea euro-atlantică, în timp ce „poporul” basarabean se vrea în cea euroasiatică.
 
Pro-europenii şi unioniştii ar putea, la rândul lor, vorbi cu deplină îndreptăţire despre rezultatele nefaste a aproape cinci decenii de îndoctrinare sovietică, anti-românească şi anti-occidentală. Şi despre caracterul nociv al soluţiei constituţionale de după 1991, prin care Republica Moldova, în loc să meargă pe calea pe care au mers Lituania, Letonia şi Estonia — împreună cu care a început, în 1987-1989, lupta pentru independenţă —, a ales să băltească într-o zonă gri, în care influenţa rusă a continuat nestingherită.

Altceava mi se pare, totuşi, mai interesant în acest procent, dincolo de evidenţa frapantă a faptului că, între Prut şi Nistru, s-a uitat foarte repede de Siberia, de exproprieri şi deportări, ori de teroarea ideologică. Este vorba de faptul că aceşti 51% din cetăţeni nu par deloc a înţelege că se pronunţă în favoarea integrării într-o ficţiune!

Deoarece, în timp ce Uniunea Europeană — cu toate crizele ei — este o realitate care funcţionează concret, pentru toate statele membre, Uniunea Euroasiatică este, deocamdată, doar o ficţiune. 
 
Nu vreau să spun, Doamne fereşte!, că nu este un proiect interesant. Kremlinul a avut întotdeauna creiere strategice foarte bine mobilate, iar Uniunea Euroasiatică, dacă va fi vreodată construită conform proiecţiilor enunţate de către Vladimir Putin, va juca un rol geopolitic şi chiar economic  cert (deşi, ca şi în cazul defunctei Uniuni Sovietice, tot economia este „călcâiul lui Ahile” al acestei noi uniuni).  
 
Însă, cel puţin 15-20 de ani de acum încolo, proiectata construcţie va exista doar pentru a justifica exercitarea controlului militar al Moscovei asupra tuturor teritoriilor care o alcătuiesc şi, totodată, asupra principalelor resurse (în primul rând, asupra petrolului şi gazelor). UEA nu poate susţine în nici un fel refacerea economică a statelor care o alcătuiesc, pentru că, dacă ar putea, ar susţine întâi şi-ntâi refacerea Rusiei însăşi, care traversează o criză economică de amploare. UEA nu dispune — şi nu va dispune nici în viitorii 15-20 de ani, presupunând că ar deveni funcţională — de fonduri structurale, de ajutoare financiare nerambursabile sau de politici comerciale comunitare, în măsură să asigure dezvoltarea tuturor. Pe termen mediu, UEA va fi mai degrabă un răspuns la NATO, nu la UE.

E, prin urmare, semnificativ şi îngrijorător faptul că nici acum, în plină criză, când s-au epuizat toate soluţiile posibile de prelungire a agoniei, majoritatea populaţiei Republicii Moldova nu pare a face diferenţa între realitate şi ficţiune. Între ceva concret (a cărui eficienţă se vede cu ochiul liber, peste Prut, ca şi în Lituania, Letonia şi Estonia) şi, vorba dlui Vasile Dâncu, nişte „vise tâmpite”.

Soluţia problemelor Republicii Moldova nu e deloc simplă. De ce să crezi, atunci, că aderarea la o ficţiune e suficientă pentru ca toate relele — absenţa locurilor de muncă, salariile şi pensiile ruşinos de mici, infrastructura precară, corupţia, subdezvoltarea economică etc. — să dispară de la sine?
 
E, desigur, aici şi un semnal de alarmă cu privire la felul în care controlul spaţiului mediatic, în Republica Moldova, distorsionează mesajul UE, dar şi un semn de întrebare cu privire la ce-şi doresc, de fapt, de la viaţa lor cei care preferă ceva concret, care dă rezultate, unui vis frumos, poate, dar care se termină, fără drept de apel, imediat ce deschizi ochii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Ioan Paulescu
17.10.2016, 01:41:12

Asa este, domnule profesor, optiunea pro-est in Republica Moldova este inca majoritara acolo. De aceea, discutiile despre iminenta Reunificării lor cu România, eventual in anul 2018, cum se mai vorbeste, desi sunt emotionante, nu sunt realiste pe tremen scurt. Gradul de amalgamare etnica si deznationalizare de acolo face ca Rep. Moldova sa fie inca captiva inertiei ex-sovietice. In plus, Rusia nu si-a luat mana de pe ei. Au o Coloană a 5-a extrem de bine instalata acolo, mana de otel a Moscovei camuflata intr-o manusa de catifea, adica in televiziuni, politicieni bagati prin toate partidele, oameni de afaceri, Biserica ortodoxa inchinata Patriarhului de la Moscova, agenti de influenta acoperiti etc. Asa este, daca URSS a fost real, Uniunea Vamala este un proiect gol de orice continut la ora asta. Poate sa fie doar un demers de imagine, o forma fara fond aruncata la inaintare ca sa „agate” privirile si sperantele basarabenilor spre est, pentru a nu se reorienta spre vest. Singura solutie realista pentru Basarabia, este aceea de a fi laolalta cu toti românii într-un singur stat numit România Mare, într-o lume din ce in ce mai periculoasa si dificila. Statalismul de stat de carton al Rep. Moldova vedem unde i-a dus iar ideea Uniunii Vamale este, fara suparare, doar o fictiune. Si chiar daca ar fi creata, cine le garanteaza ceva pozitiv basarabenilor odata intrati in acesta? Salariile si pensiile de 3-4 ori mai mari din România, statul incomparabil mai puternic, securitatea NATO, zecile de miliarde de euro ale UE si mana frățească intinsa de restul neamului românesc, sunt ceva REAL. De aici trebuie sa pornească discutia pentru românii rătaciți ai Basarabiei.

+5 (7 voturi)
Remus Octavian Mocanu
17.10.2016, 03:15:52

E bizar ce sustine dl Voncu aici: omul sustine ca ptr Republica Moldova integrarea in uniunea asiatica a lui Putin, asa fictiva cum e ea aceasta uniune, n-ar avea beneficii economice substantiale. Asta e hilar ptr cineva care l-a citit pe un Charles King ("The Moldovans: Romania, Russia, and the Politics of Culture, Hoover Inst Press Publication 1999), care explica de unde vine tentatia permanenta a cetatenilor republicii vecine ptr relatiile bune cu Rusia - e vorba despre compatibilitatea productiei economice locale cu piata rusa, care doar ea conteaza, nu e nevoie nicicand de uniunea fictiva... In contrast, Republica Moldova anexata de Romania, e complet handicapata, caci vin, fructe si legume produce toata lumea in Romania, si toata lumea in UE, si inca mai eficace. Republica Moldova anexata de Romania ar fi un fel de Moldova romaneasca inca si mai inapoiata si saraca, inca si mai neglijata si saracita prin impozite spre centru si emigratie a populatiei spre alte regiuni ale Romaniei, pe scurt dezradacinare si bataie de joc, exact cum mitici de la bucale au facut cu moldovenii din Romania, si ca tot veni vorba, si cu ardelenii. Acum nu stiu si mi-e si lehamite sa verific care-s competentzele in materie de economie si istorie ale dlui Voncu, insa oricare ar fi ele, mie personal imi pare mai credibile si logice rationamentele unui occidental precum Charles King, cand e vorba despre interesele economice ale cetatenilor republicii vecine, decat aiurelile fara substanta ale dansului. Asa ca daca vrea sa pledeze cauza "unirii", cea mai buna metoda, chiar si ptr dansul, ramane sublinirea comunitatii de limba si partial cultura intre romani si "moldoveni". Asa ca doar un pic scos capul din sac, si totul devine un pic mai putin clar despre cine e face confuzia intre realitate si fictiune, sau cine viseaza, dl Voncu care vorbeste basme, sau moldovenii care stiu bine unde se exporta usor si bine posirca lor si fructele lor.

-7 (11 voturi)
Podar
17.10.2016, 06:01:22

@RROM.. Remus Octavian Mocanu; Regret ca-mi pierd timpul cu tine,dar la veninul care-l versi, Meriti sa sti ,ca te consider ca pe-un sablon pentru perversi, O "coada de topor" mizera,un individ dezgustator, Ce ai crescut pe-aceste plaiuri,spre care scuipi ca tradator. Rusine maxima sa-ti fie,ca poti sa versi asa laturi, Ca esti o voma din betie,un ratacit pe araturi, Ce denigrezi ,cu dusmanie,stramosii,neamul romanesc, Trezind ,in mine,scarba vie,pe care ti-o ..impartasesc.!!!

+4 (8 voturi)
Remus Octavian Mocanu
17.10.2016, 06:13:41

@ Poddy: pudel mic si anonim, asa "sablon pentru perversi" si "coada de topor mizera" si "voma din betie" cum crezi tu ca sunt, eu totusi imi asum atat identitatea cat si ideile, oricat de eronate iti par tie sau chiar sunt ele (si admit fara probleme ca deseori mi s-a intamplat si mi se mai intampla sa ma insel). Ca sa cresti un pic maricel de la statutul de pudel anonim iti sugerez asadar sa incepi prin a te identifica, mai ales ca esti un asa onorabil patriot cu drepturi exclusive asupra "plaiurilor". Dupa care eventual sa iei un rudotel ca sa te calmezi suficient incat sa poti sa te prezinti in mod decent cu o critica la obiect, o critica a ideilor mele, si nu o simpla suita de injurii tembelutze. Eu iti doresc asadar succes, fara a spera insa in minuni.

-3 (7 voturi)
Podar
17.10.2016, 05:21:13

BASARABIA, Suspina demult "Unirea" ,cu fratii de peste Prut, Privind piedici cum se pune,de vandutii ce n-au vrut, Rusofili ,straini de tzara,de a noastra Romanie, Se opun cu indarjire la dorintza noastra vie. /cu o clara dusmanie. Evident,nu le convine rusilor aciuatzi, Sa traiasca impreuna cu cei ce-s de veacuri...fratzi; Nu suporta veneticii,infiltratii bolsevici, Pe-ale noastre vechi meleaguri,cu noi sa fie..amici. Arogantza lor tzarista ,cu fatzada "comunista", Ce ne-a jefuit de veacuri,simtim ca inca exista; Atitudinea de forta,de "stapan"peste popoare, Demonstreaza ce "iubire" ne ofera-n..continuare. Dar n-aveam si-asa necazuri cu "prietenia" slava, La "Unire" ,se opune ,vanduta...crema moldava, Acei politruci nemernici,insetatii de putere, Marionetele flamande ,profitorii la... durere. Prin unirea lor cu Tzara,pierd functii si privilegii, Chestie ce nu convine ,de-asta se opun "colegii", Celor ce si noua tzara,o conduc intr-un dezmatz Si ar vrea sa fie singuri cand e vorba de.."ospatz". Stim ,ca "puterea corupe",doar pe niste trepadusi, Pe cei lacomi,pusi sa pupe,mai ales funduri de rusi, Acei cunoscuti "tovarasi",ce sar opariti nespus, C-au venit americanii,sa-i puna cu fundu-n...sus. Daca singuri,n-avem fortza,nu e rau sa apelam, La un ajutor mai mare,altfel ,cum s-o rezolvam..?! Dar ,nu lasi numai pe altul ,pentru tine sa lucreze, Te implici activ in lupta,nu astepti pe metereze. ......... Nu acuzi ca integrarea,cauta doar... interese, Nu-i fireasca abordarea,citez:"noua ce ne iese"..?! Cand comun e avantajul ,"glasul sangelui"ne cheama, Nu privesti la marafeturi,meschini ce se baga-n...seama. De vrem patria rotunda,cum strabunii ne-au lasat, Nu stam cu "degetu-n gura",batem fierul..apasat, Nu culcati doar pe-o ureche,visam singuri la..Unire, Cu ce "zestre" ne alegem..?!Nu-i nimic fara...iubire...!!! ......................

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările