CNA: Au fost depistate riscuri de corupţie în legea privind capitalul familial, cea a pariurilor, dar şi cea care prevede revocarea din funcţie a unor demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţer CNA, FOTO simbol
Ofiţer CNA, FOTO simbol

Mai multe proiecte de legi au fost supuse expertizei anticorupţie de CNA. Printre acestea se numără modificările legislative privind acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcţie membrii autorităţilor publice autonome, urmare a audierii rapoartelor anuale, legea capitalului familial, precum şi modificările legislative care restricţionează publicitatea în domeniul jocurilor de noroc.

În raportul de expertiză anticorupţie pe marginea temeiurilor de evaluare şi revocare din funcţie a unor demnitari, Centrul notează că, pe lângă faptul că există riscul ca persoanele care deţin funcţii de demnitate publică să fie vulnerabile în faţa fenomenului examinării superficiale a competenţelor manageriale şi profesionale, noile modificări legislative sunt formulate ambiguu.

Ca exemplu este sintagma „activitate defectuoasă” a entităţii publice care nu este explicată concret şi ce criterii stau la baza acordării acestui calificativ, ceea ce poate duce la interpretări abuzive ale termenului. Proiectul de modificare a legii invocă temeiuri subiective pentru inacţiunea entităţii publice.

Totodată, normele proiectului fac referire la faptul că Parlamentul poate revoca din funcţie persoana de demnitate publică, în baza raportului Comisiei de profil, „cu votul majorităţii deputaţilor”. Textul „cu votul majorităţii deputaţilor” induce confuzie în stabilirea corectă şi transparentă a cuantumului necesar de voturi pentru a se putea adopta o decizie. În concluzie, sectorul numirii şi revocării persoanelor în funcţii de demnitate publică rămâne încă unul vulnerabil la riscuri de corupţie, se arată în Raportul CNA. 

Un alt act normativ, expertizat de CNA, este Proiectul de lege privind capitalul familial. Astfel, în pofida faptului că scopul declarat al proiectului coincide cu cel real, de a acorda prestaţie socială unică familiei la naşterea primului şi următorilor copii, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi creşterii natalităţii, totuşi, proiectul nu are fundamentare economico-financiară, cee ce reprezintă un factor de risc, spun experţii CNA.

CNA s-a expus printr-un raport de expertiză anticorupţie şi pe prevederile privind interdicţia publicităţii asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc, unde s-a constatat un conflict normativ care trebuie înlăturat. Astfel, CNA recomandă ca excepţia, instituită în Legea nr.1227/1997 cu privire la publicitate, să fie stabilită şi în Legea nr.291/2016 cu privire la organizarea şi desfăşurarea jocurilor de noroc. În caz contrar, această neconcordanţă în legislaţie va permite aplicarea, în funcţie  de interes, a normelor legale cu riscul comiterii manifestărilor de corupţie.

Amintim că expertiza anticorupţie este procesul de identificare a riscurilor de corupţie care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative şi normative de către entităţile publice, a factorilor care le generează şi elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora. CNA face expertiză anticorupţie din 2006.

Rapoartele integrale pot fi găsite pe site-ul oficial www.cna.md, la compartimentul Expertiză anticorupţie, sau accesând linkul https://cna.md/reports.php?l=ro

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite