Colonel în rezervă: În ultimele zile se petrec crime deosebit de grave în cadrul SIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, fost şef al spionajului extern, susţine că în ultimele zece zile se produc un şir de crime deosebit de grave şi fără precedent în cadrul Serviciul de Informaţii şi Securitate, despre care el a atenţionat anterior public.

Potrivit lui, este vorba despre crearea şi utilizarea ilegală de către SIS a unei reţele de Telegram canale anonime pe care se distribuie masiv în spaţiul public informaţii din cadrul SIS ce constituie secret de stat. Este divulgată identitatea ofiţerilor de informaţii şi securitate şi detaliile unor operaţiuni secrete SIS, sunt lansate ştiri false, ofense, calomnii, injurii şi campanii de denigrare a ofiţerilor activi şi foştilor ofiţeri SIS, precum şi a persoanelor publice incomode şi politicienilor din Republica Moldova.

„Vă informez că în cadrul SIS, de mai mulţi ani, activează un grup organizat criminal, compus din ofiţeri de rang înalt, la nivel de şefi de direcţii, specializat în fabricarea şi răspândirea ştirilor false, dezinformare, furtul şi divulgarea informaţiilor atribuite la secretul de stat, utilizarea în interes personal şi criminal a resurselor Serviciului, realizarea provocărilor în mediul online din Republica Moldova, şantajul politicienilor şi persoanelor publice. Din cadrul acestui grup organizat criminal fac parte ofiţeri activi de rang înalt, reprezentanţi oficiali ai SIS peste hotare, foşti ofiţeri, jurnalişti, bloggeri, formatori de opinie şi alte persoane ce se manifestă activ în spaţiul public – toţi ei reprezintă o armată întreagă de trolli care acţionează la comanda acestui grup criminal din cadrul SIS”, a declarat Alexei Serebreanschi într-o conferinţă de presă la IPN.

Colonelul în rezervă SIS afirmă că Telegram canalele SIS au devenit arma principală de luptă şi între diferite „clanuri” din cadrul instituţiei. „În funcţii cheie în cadrul SIS se află de mai mulţi ani un grup de persoane incompetente, implicate în activităţi ilegale şi criminale, care au fost numite  pe timpul lui Plahotniuc, au lucrat plenar pentru a-l susţine pe Dodon şi conduc până în prezent direcţiile de bază în cadrul SIS. Ciumacenco, Ojog, Racoviţă, Pavliuc, Cuzmin sunt protejaţi, coordonaţi şi dirijaţi până în prezent de către Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon. Toate aceste persoane figurează în dosare penale şi toţi sunt implicaţi în crime”, a afirmat Alexei Serebreanschi.

Acesta a făcut apel către directorul SIS, Alexandru Musteaţa, numit recent în funcţie, să ia măsuri în privinţa acţiunilor celor care compromit instituţia. „Aşa cum s-au adeverit toate cele declarate de mine în precedentele conferinţe de presă, Vă previn, domnule director, că, în cazul în care nu veţi lua măsuri urgente faţă de conducătorul real al SIS, Artur Gumeniuc şi oamenii lui din SIS, într-o perioadă scurtă, ei vă vor compromite ireversibil”, a mai spus fostul şef al spionajului extern.

De asemenea, Alexei Serebreanschi s-a adresat şi preşedintei ţării . „Noi apreciem decizia dumneavoastră de a numi la funcţia de director SIS o persoană din afara sistemului, practică democratică utilizată la toate serviciile speciale europene.  Însă, există riscul ca Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon, prin intermediul oamenilor săi loiali din cadrul sistemului, să blocheze şi să compromită toate ideile nobile ale domnului Alexandru Musteaţa.  Vă rog insistent pe această cale să interveniţi de pe poziţia dumneavoastră de şef al statului pentru a stopa toate ilegalităţile care se petrec astăzi în cadrul SIS şi a iniţia în cadrul instituţiei o reformă adevărată care ar permite SIS să devină într-adevăr un serviciu care asigură securitatea statului Republica Moldova şi nu a unui grup organizat criminal”; a mai spus Alexei Serebreanschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite