Politică

articolul anterior articolul urmator

Comisia de la Veneţia: interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a dreptului la exprimare

3
8 Mar 2013 15:09:26
Autor: Alina Turcanu
Di 1 octombrie 2012, este interzisă utilizarea simbolurilor comuniste. FOTO Adevărul
Di 1 octombrie 2012, este interzisă utilizarea simbolurilor comuniste. FOTO Adevărul

Decizia Parlamentului Republicii Moldova de a interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, au constatat membrii Comisiei de la Veneţia. Opinia, care are caracter de recomandare, a fost anunţată astăzi.

 

Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine articolelor 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare, a declarat pentru publika.md reprezentantul Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia, Nicolae Eşanu, ex-viceministru al Justiţiei.

Eşanu mai susţine că, magistraţii Comisiei europeane pentru democraţie prin drept recomandă ca legea să fie recunoscută drept neconstituţională şi abrogată, pentru a evita o  condamnare a Moldovei la CEDO.

La 1 octombrie 2012 au intrat în vigoare modificările  prin care a fost interzisă utilizarea de către partidele politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul etc.), precum şi propaganda ideologiilor totalitare. Amendamentul la Legeapartidelor politice prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoane fizice şi până la 10.000 de lei pentru persoane juridice dacă nu se conformează acestor prevederi.

Proiectul în cauză, dar şi o hotărâre care se referă la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist au fost votate de către deputaţii AIE 2 pe 12 iulie anul trecut. Ulterior, comuniştii au contestat modificările la Curtea Constituţională. După o solicitare repetată depusă din partea PCRM, Înalta Curte a expediat un demers Comisiei de la Veneţia, cerându-i opinia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pandur Ion
8.03.2013, 16:08:56

Comisia de la Venetia ., sa expus dar acest lucru nu inseamna ca guvernarea noastra va accepta acest lucru,..eu sper ca nu

+1 (1 vot)
Alina Gratii
9.03.2013, 11:47:31

Consider ca fiecare din fractiune isi are dreptul la propria stema.Consider ca pozitia PDM va una din cele mai bune respectiv tota sustinerea pentru aceasta fractiune.

+1 (1 vot)
Mihail Moraru
9.03.2013, 10:07:34

Ideologia comunista si bolsevica ramine a fi pentru noi,moldovenii din actualul spatiu,numit Republica Moldova,o ideologie FASCISTA,iar simbolourile acesteea sunt pentru noi FASCISTE.ADEVARUL este ca, populatia care locuia pe actualul teritoriu al Republicii Moldova,nu a cunoscut si nu a suportat ororile fasascizmului german pe acest teritoriu.In schimb,moldovenii din actualul teritoriu al Republicii Moldova au fost maltratati,batjocoriti si omoriti in masa de Regimul comunist,un regim fascist,de sorginta ruseasca.Numai ca Nicolae Esanu,reprezentatntul RM in Comisia de la Venetia,un pupcurist cunoscut al partidului comunistilor din RM,nu a informat Comisia de la Venetia despre crimele impotriva umanitatii facute de Regimul comunist fascist cu simbolurile sale,secera si ciocanul,impotriva populatiei Republicii Moldova.Numai atunci cind in Rusia,Franta sau Anglia vor fi puse ,,la loc de cinste,, simbolurile fascizmului german,atunci cineva,de la Comisia de la Venetia sau din alta parte v-or avea DREPTUL MORAL,sa ne ceara si noua,moldovenilor din Republica Moldova sa ,,ne bucuram,, de afisarea publica a simbolicii comuniste-fasciste ca un fapt ce ,, reprezinta un drept ,,la libera exprimare,,.Cele citeva milioane de moldoveni din statul european independent Republica Moldova,nu poate fi obligat de nimeni sa se dezica de Istoria sa si sa uite crimele regimului comunist,care pentru noi,moldovenii,este un REGIM FASCIST de sorginta ruseasca.

+1 (1 vot)
Modifică Setările