Comisia de la Veneţia, despre deciziile Curţii Constituţionale, din 7 - 9 iunie: Nu exista temei de dizolvare a Parlamentului. Guvernul a fost învestit legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Comisia de la Veneţia a publicat vineri, 21 iunie, avizul privind deciziile controversate ale Curţii Constituţionale din Republica Moldova (CCM) prin care a fost dizolvat Parlamentul de la Chişinău, iar învestirea Guvernului Maiei Sandu a fost declarată neconstituţională. Experţii Comisiei au constatat că CCM a încălcat propriile proceduri în luarea hotărârilor respective, dar şi principiul imparţialităţii faţă de partidele politice.

Experţii Comisiei consideră că nu au fost întrunite condiţiile legale pentru ca Parlamentului să fie dizolvat de preşedintele ţării.

Comisia spune că, potrivit Constituţiei, preşedintele ţării poate dizolva Parlamentul atunci nu a fost formată o majoritate parlamentară. Însă, în situaţia Republicii Moldova, când partidele au ajuns la un consens, dizolvarea Parlamentului de către preşedinte ar fi fost o încălcare a Constituţiei.

Comisia a stabilit că învestirea Guvernului Sandu, din 8 iunie, s-a produs în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, iar decizia Curţii Constituţionale, prin care s-a declarat că ultima zi în care poate fi format Guvernul este 7 iunie, este una „fără precedent”. Comisia spune că, în conformitate cu Constituţia, Parlamentul avea timp până pe 10 iunie să formeze guvernul, iar termenul limită era de 3 luni şi nu de 90 de zile cum a stabilit Curtea.

Comisia aminteşte că rolul Curţii este să fie echidistantă faţă de partide şi să acţioneze ca un arbitru imparţial în cazul unei confruntări între partide şi să respecte soluţia atinsă de instituţiile legitime.

Comisia a stabilit că Înalte Curte, prin deciziile din 8 şi 9 iunie, a încălcat grav drepturile procedurale ale preşedintelui ţării şi ale Parlamentului. Comisia susţine că nici preşedintele, nici Parlamentul nu a avut posibilitatea să-şi apere poziţia sa în faţa Curţii.

Experţii Comisiei au menţionat că situaţia de la Chişinău din acel moment nu era una critică, pentru a justifica într-o oarecare măsură deciziile Curţii. În plus, Comisia afirmă că în contextul politic de la acel moment, se înţelegea că există posibilitatea formării unei majorităţi parlamentare şi că partidele mai au nevoie de ceva timp în plus, care va duce spre soluţionarea crizei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite