Comitetul Economic şi Social European: Locul Republicii Moldova este în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana - moldova

Secţia pentru Relaţii Externe a Comitetului Economic şi Social European (CESE) salută evoluţiile politice pozitive din Republica Moldova, unde în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Cetăţenii au ales democratic, reprezentanţii poporului în Parlamentul ţării venind dintr-un partid politic care se declară deschis proeuropean, transmite IPN.

Comitetul subliniază că locul Republicii Moldova este în Europa şi că în iulie 2021 au fost primele semne că a sosit momentul să devină un stat membru al UE.

Într-o declaraţie semnată de Dimitris Dimitriadis, preşedintele Secţiei CESE pentru Relaţii Externe, şi Dumitru Fornea, preşedintele Comitetului de urmărire al CESE pentru Vecinii din Est, notează aşteptările mari ale populaţiei şi necesitatea implementării reformelor pentru consolidarea cursului european al ţării. În opinia semnatarilor, acestea necesită un angajament sincer şi constant din partea tuturor instituţiilor implicate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

În declaraţie se mai spune că o majoritate parlamentară a unui partid care sprijină integrarea în Uniunea Europeană este o oportunitate care nu trebuie irosită de autorităţile de la Chişinău, pentru că în urmă cu câţiva ani, autoproclamatele forţe politice „pro europene” au dezamăgit profund alegătorii şi au provocat piedici în calea ideii integrării Moldovei în UE.

Se atrage atenţia că declaraţiile politice nu sunt suficiente pentru reformarea statului şi modernizarea acestuia, astfel încât să poată oferi cetăţenilor servicii publice conform standardelor UE. Este nevoie de acţiuni politice imediate şi constante pentru consolidarea statului de drept, pentru ca atât instituţiile partenere ale UE, cât mai ales cetăţenii şi investitorii, să poată construi încredere în viitorul european al acestei ţări.

Semnatarii susţin că Uniunea Europeană şi societatea civilă organizată în UE şi Republica Moldova trebuie să sprijine permanent autorităţile de la Chişinău în eforturile lor de modernizare a instituţiilor statului. Odată asigurate de seriozitatea şi dedicarea partenerilor moldoveni, instituţiile UE ar trebui să sprijine financiar şi tehnic proiectele care permit o mai bună interconectare şi interdependenţă între UE şi Republica Moldova.

Tot ei sprijină eliminarea încărcăturilor de roaming pentru comunicaţiile electronice, pe modelul deja existent în UE, realizarea energiei şi interconectării TIC, precum şi modernizarea infrastructurii de interconectare rutieră sau feroviară între UE şi Republica Moldova,  dar şi confirmă susţinerea Moldovei şi facilitarea dialogului între instituţii şi societatea civilă organizată.

Cei doi semnatari îşi exprimă sprijinul pentru Declaraţia Summitului de la Batumi semnată de şefii statului Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, la 19 iulie 2021, care subliniază scopul lor comun de aderare la UE şi progresul considerabil al relaţiilor cu aceştia din urmă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite