Comuniştii vor un referendum prin care cetăţenii să se pronunţe dacă Republica Moldova trebuie să semneze Acordul de Asociere cu UE. Experţii spun că iniţiativa lor este mult prea întârziată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit sondajelor, jumătate din moldoveni vor ca ţara lor să se integreze în UE, o altă jumătate vor în Uniunea Euroasiatică. FOTO Adevărul
Potrivit sondajelor, jumătate din moldoveni vor ca ţara lor să se integreze în UE, o altă jumătate vor în Uniunea Euroasiatică. FOTO Adevărul

Partidul Comuniştilor i-a adresat ieri un ultimatum preşedintelui Nicolae Timofti şi-i cer acestuia să anunţe în decurs de două săptămâni un plebiscit prin care cetăţenii Republicii Moldova să se expună dacă e oportună asocierea la UE. Analiştii spun că deputaţii comunişti au făcut un demers „agramat şi negândit“.

„Ne adresăm către dumneavoastră, în calitate de cetăţean al Moldovei care poate să contribuie formal la stabilizarea situaţiei politice în ţară, la micşorarea riscului dispariţiei statului moldovenesc şi, astfel, să obţineţi măcar un dram de legalitate în executarea funcţiei de şef de stat. Vă reamintim că, anume dumneavoastră, puteţi deveni astăzi acel personaj care va face faţă misiunii istorice şi va trece de partea poporului, pentru a nu admite lichidarea ţării”, se spune în scrisoarea comuniştilor.

Demersul PCRM a fost făcut la o zi de la anunţul că Republica Moldova va semna pe 27 iunie, la Bruxelles, Acordul de Asociere cu UE.

Expertul în drept constituţional Mihai Petrache a declarat pentru Europa Liberă că nu e clar ce vrea PCRM prin acest plebiscit. „Cel puţin, urmau să se determine ce fel de referendum solicită ei: consultativ sau de altă natură. Dacă e de altă natură, atunci adresatul, preşedintele republicii, nu poate lua nicio decizie, în acest sens. Fiindcă toate atribuţiile în domeniul acesta aparţin Parlamentului, deputaţilor şi Guvernului. În al doilea rând, comuniştii ştiu foarte bine că preşedintele republicii este produsul unui compromis politic al părţilor componente ale alianţei de guvernare. Nu va iniţia preşedintele un asemenea referendum şi este clar, fiindcă o decizie politică în acest sens urmează să o ia alianţa de guvernare proeuropeană. De aceea, în opinia mea, adresarea a fost făcută de dragul adresării, fiindcă nu a fost trimisă factorilor de decizie”, explică jurisul.

„Eu cred că este agramată şi negândită, este făcută astă-noapte. În fond, este o mimare a exercitării de către opoziţie a drepturilor sale”, conchide Mihai Petrache, citat de Europa Liberă.

Şi comentatorul politic Victor Juc crede că PCRM a fost absent în ultima vreme şi a încercat să revină pe scena politică, făcând-o mai puţin inspirat. „Partidul Comuniştilor recurge la ultimele posibilităţi legale de a deturna Republica Moldova de pe drumul său european. Este o acţiune concertată cu altele care au fost lansate după anunţul că Acordul va fi semnat la 27 iunie“, este de părere Victor Juc, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, potrivit IPN.

Specialistul mai spune că pot urma fie proteste, fie o nouă moţiune de cenzură. „Dar cunoaştem deja că revoluţiile lor de catifea au suferit eşec. Nu cred că vor reuşi să scoată în stradă prea mulţi oameni”, a opinat Victor Juc.

Despre destabilizarea situaţiei din ţară vorbesc şi liberal-democraţii. „Ei doresc «să dea foc la propria casă» anume acum, când cetăţenii Republicii Moldova călătoresc liber în Europa, când ţara urmează să devină asociată cu Europa, când în ţară vin investiţii fără precedent în infrastructură, servicii, agricultură“, declară Vlad Filat, liderul PLDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite