Comuniştii vor renumărarea voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile s-au desfăşurat fără accidente majore
Alegerile s-au desfăşurat fără accidente majore

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova reclamă grave erori şi tentative de fraudă la alegerile parlamentare anticipate de duminica trecută şi anunţă că va solicita Curţii Constituţionale să dispună numărarea repetată a tuturor voturilor.

Formaţiunea care a luat cele mai multe voturi (39,3%) consideră că „alegerile de duminică au demonstrat că Republica Moldova este guvernată de un regim poliţienesc, dictatorial care, pentru a se menţine cu orice preţ la putere, a pus în funcţiune întreaga maşinărie de intimidare, cumpărare a alegătorilor şi falsificare directă a voturilor".

Într-un comunicat emis astăzi, PCRM susţine că „dispune de tot mai multe probe care confirmă că tentativa de a desfăşura alegeri libere, corecte şi democratice în Republica Moldova a eşuat în totalitate". Comuniştii sunt supăraţi pe Comisia Electorală Centrală, acuzată de „indiferenţă şi încercări de justificare", pentru felul cum a reacţionat la contestaţia depusă de PCRM la 1 decembrie. Formaţiunea anexase la plângere un set de documente, pe câteva sute de pagini, ce ar demonstra erori şi fraude masive la scrutin, şi a cerut CEC să „depisteze probe concrete ce ar confirma fraudarea alegerilor".

În replică, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru „Adevărul" că în prezent continuă verificarea materialelor depuse de PCRM şi că, deocamdată, s-au confirmat doar unele erori nesemnificative, care au şi fost corectate, nu însă şi fraude. „Contestaţiile vor fi examinate şi în şedinţa publică privind rezultatele oficiale ale alegerilor din 28 noiembrie, care ar putea avea loc mâine", a menţionat Ciocan. Şedinţa urma să aibă loc astăzi, dar a fost amânată. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, la CEC încă nu au ajuns cinci procese-verbale de la birourile electorale din străinătate. După şedinţa de totalizare, CEC va prezenta raportul final Curţii Constituţionale, care urmează să decidă validarea rezultatelor scrutinului.

Observatorii locali şi străini care au monitorizat alegerile de duminică din Republica Moldova au apreciat că acestea au fost libere şi corecte, chiar dacă au fost înregistrate mici încălcări electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite