Politică

articolul anterior articolul urmator

Consideraţii tehnice despre Maidanul de la Chişinău

3
10 Sep 2015 10:29:20
George Damian
Corturile protestatarilor din Chişinău. Foto Alexandru Tarlev
Corturile protestatarilor din Chişinău. Foto Alexandru Tarlev

Când am desemnat drept „Maidan” protestul permanentizat din Chişinău mai mulţi cititori s-au arătat indignaţi – la Chişinău nu este Maidan! În minţile oamenilor ”Maidanul” este asociat cu violenţa protestului din Kiev, însă eu am vrut să desemnez manifestaţia dintr-un punct de vedere tehnic.

Protestul din Chişinău are extreme de multe trăsături comune cu cel din Kiev care a dus la căderea regimului Iuşcenko. Cea mai evidentă este ridicarea unui orăşel de corturi în centrul capitalei şi permanentizarea protestului. Există şi alte elemente împărtăşite: implicarea veteranilor în organizarea şi asigurarea securităţii protestului (veteranii din Afganistan la Kiev, veteranii din războiul transnistrean la Chişinău). Mobilizarea populaţiei în susţinerea protestatarilor cu alimente, colectele publice pentru bani, stabilirea unor canale electronice proprii de comunicare cu publicul – toate indică o coincidenţă a modelelor urmate. Ce se întâmplă la Chişinău este un ”maidan”, ocuparea permanentă unui spaţiu public de către cetăţeni nemulţumiţi de conducerea ţării.
 
Aşa ajungem la agenda protestatarilor din Chişinău care vor demisia întregii conduceri a ţării şi organizarea de alegeri anticipate. Preşedintele Nicolae Timofti îşi încheie mandatul în luna martie 2016, Parlamentul mai are puţin peste trei ani de mandat, iar premierul Valeriu Streleţ a fost înstalat în funcţie cu cinci săptămâni în urmă. Greu de crezut că vreunul dintre actorii principali ai vieţii politice de la Chişinău va renunţa la funcţia deţinută.
 
Protestatarii din centrul Chişinăului mai au câteva solicitări: anchetarea celebrului jaf al miliardului, recuperarea banilor şi pedepsirea vinovaţilor, modificarea constituţiei astfel încât preşedintele ţării să fie ales prin vot direct. Cerinţe imposibil de îndeplinit de actuala conducere a ţării în termenii avansaţi de protestatari.
 
Din punct de vedere tehnic nu sunt multe căi de urmat. Guvernanţii încearcă să elimine protestul permanent prin forţă: rezultatul va fi radicalizarea populaţiei şi protestul va fi reluat cu şi mai multă vehemenţă. În varianta a doua guvernanţii permit continuarea protestului în speranţa că frigul iernii îi va trimite acasă pe manifestanţi – încercând în paralel să le demonteze solicitările. Nici această cale nu va duce la o anulare a protestului: guvernul de la Chişinău nu are la îndemână resursele şi capacităţile de a satisface cererile manifestanţilor. Pare a fi un ”blocaj mexican” – cine face prima mutare pierde şi ambele părţi continuă să se ameninţe. Exact ca la Maidanul din Kiev.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Luminita Mutaf
10.09.2015, 16:58:22

Ştiam de regimul Ianucovici, nu de regimul Iuşcenco

Remus Octavian Mocanu
11.09.2015, 04:21:42

Sa vezii moldovenii revoltându-se ca-s furatzi cu nesimtzire de leaderii pe care îi voteaza cu asiduitate, asta e o priveliste mai rara decat cometa Halley. Ceva-ceva se misca totusi in tara aia. Tineretul, cât a mai ramas intr-o tzara golita de populatie prin emigratie, e si acolo singura speranta. Caci cu batrânii e ca-cu-câinii, nu-i mai poti îmvatza trucuri noi.

0 (2 voturi)
Basarabean Deportatul
11.09.2015, 07:13:05

Acei cetățeni care au votat pe 30.11.2014 pe Filat și Plahotniuc acuma strigă ”Jos”. Cît timp mai trebuie ca cetățenii să conștientizeze că sunt MANIPULAȚI !? Victor și Viorel Țopa și-au făcut milioanele de Euro la fel de nelegitim ca și Filat, Plahotniuc, Ion Sturza, ... Apropiații Țopilor, Platforma (civică?) DA împreunîă cu Dodon, Petrenco, Usatîi cer alegeri anticipate. Împreună cu Dodon, Petrenco, Usatîi este atăcat M. Ghimpu, D. Chirtoacă, PL. A. Nastase și-a permis să înjosească și pe mama lui D. Chirtoacă, numindul pe D. Chirtoacă ”fiu de cățea”, însă de Petrenco îi este jale. Stimata de mine jurnalista Cornelia Cozonac, din conducerea Platformei DA susține atacurlile de ”cățea” a mamei lui D. Chirtoacă !? Despre scopul final, se spune că Platforma DA este Platforma D(odon), A(nti-fa) - REORIENTAREA CURSULUI DE LA PRO-EUROPEAN SPRE RUSIA, și pentru aceasta (împreună cu propaganda Rusiei) este atăcat PL, Ghimpu, Chirtoacă. Nu-i de mirare, majoritatea conducerei a Platformei DA au slugit cu Petru Lucinskii, Iurie Roșca, V. Voronin

Modifică Setările