Consilier european: Politicienii de la Chişinău au compromis ideea de integrare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul european Andrei Stoiciu FOTO: Adevărul
Consilierul european Andrei Stoiciu FOTO: Adevărul

Consilierul european din România Andrei Stoiciu a declarat că politicienii din Republica Moldova au compromis ideea de integrare europeană şi nu mai sunt credibili nici în interiorul ţării, nici în exterior.

Potrivit IPN, Stoiciu a afirmat, în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, că Republica Moldova a avut o şansă de integrare europeană în contextul geopolitic generat de războiul din Ucraina, însă politicienii moldoveni au epuizat această şansă. „Guvernanţii de la Chişinău s-au folosit în mod abil de o circumstanţă geopolitică pentru a-şi promova interesele. Un an în urmă ambasadorii străini stăteau la uşa premierului cu diferite oferte pentru susţinerea Republicii Moldova. Acum această şansă s-a epuizat. Condiţiile geopolitice s-au schimbat, conflictul din Ucraina a devenit unul îngheţat. Guvernanţii de la Chişinău însă încearcă să folosească aceiaşi poveste cu integrarea europeană, dar nimeni nu mai crede în basmele lor”, a opinat consilierul.

Andrei Stoiciu califică drept o noutate bună căderea în sondaje a partidelor care s-au aflat la guvernare începând cu anul 2009. „Acest amestec de oligarhie cu minciună nu mai poate fi tolerat. Dispariţia acestor guvernanţi ar fi o veste bună. Faptul că oamenii nu au încredere în ei este foarte bine, înseamnă că ei trebuie să plece. Guvernul care vor să-l formeze acum cei de la Chişinău va compromite şi mai mult clasa politică de acolo”, a spus Stoiciu.

Andrei Stoiciu a dat dreptate preşedintelui român pentru că a oprit alocarea creditului românesc promis Guvernului de la Chişinău. „În primul rând, nu există siguranţă că banii vor fi folosiţi conform destinaţiei. În al doilea rând, Guvernul de la Bucureşti ar putea fi acuzat de susţinerea clasei politice compromise de la Chişinău. Nici UE, care are anumite condiţii pentru deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova, nu privea cu ochi buni acest ajutor. Ajutorul României pentru Republica Moldova trebuie să fie unul substanţial, însă să fie făcut direct, să se ocolească guvernarea”, a declarat Stoiciu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite