Consiliul Municipal Chişinău, anticameră pentru viitorii deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 51 de consilieri municipali aleşi la scrutinul local de acum patru ani, 14 au renunţat la această funcţie din diverse motive. Majoritatea au ales fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova sau funcţia de conducere deţinută la momentul respectiv. Dincolo de cursa electorală concentrată asupra primăriilor, consiliile locale sunt la fel de importante pentru buna funcţionare a administraţiei publice.

Alegerile din iunie 2011 au reprezentat cel de-al şaselea ciclu electoral pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. În primul tur de scrutin nici unul din cei 13 candidaţi nu a acumulat 50%+1 din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri. Din această cauză, pe 19 iunie a fost organizat turul doi de scrutin, în care s-au duelat Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă, candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 5 iunie. Prezenţa la vot a fost de 59,88%, iar Dorin Chirtoacă, primarul general în exerciţiu, a fost reales pentru al doilea mandat. Chiar dacă uneori politicienii neagă acest lucru, activitatea unui primar depinde mult şi de componenţa Consiliului Municipal Chişinău (CMC). Adevărul Moldova a analizat componenţa şi dinamica CMC din ultimul său mandat.

Angajamentul faţă de Chişinău

La alegerile pentru Consiliul Municipal Chişinău din 2011 Partidul Comuniştilor a obţinut 46,07% din voturi, respectiv 26 de mandate din 51. Partidul Liberal a obţinut 31,8% din sufragii primind 17 mandate, Partidul Liberal Democrat s-a ales cu şapte mandate, în timp ce Partidul Democrat a câştigat un singur mandat. Renunţarea la funcţia de consilier municipal şi motivaţia ce a stat la baza acestor decizii indică angajamentul politicienilor de la Chişinău şi a partidelor faţă de buna administrare a oraşului.

Cinci comunişti au renunţat la activitatea din CMC

La alegerile locale din 2011, lista consilierilor comunişti era formată din Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Natalia Vîsotina, Piotr Donţov, Ion Ceban, Vladimir Panfilov, Valeriu Pavlov, Vasili Carafizi, Valeriu Ţîrdea, Vitalie Sacară, Boris Golovin, Nicolai Pavlîcev, Victor Odobescu, Valerii Diozu, Mihail Garev, Nicolae Curtoglo, Liudmila Savastin, Gheorghe Necoară, Aureliu Mateuţa, Valentin Todercan, Elena Danu-Straistari, Anatolie Tofan, Victor Lunga, Mariana Şmilenco, Igor Griţco şi Serghei Zavorotco.

După scrutin, Dodon, Greceanîi şi Ceban au anunţat că renunţă la funcţia de consilier pentru cea de deputat. Iar după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, acelaşi lucru l-a făcut şi Golovin. Iar consilierul municipal Anatolie Tofan a anunţat pe 16 iunie 2011 că renunţă la mandatul său pentru a nu prejudicia imaginea partidului, în contextul în care fusese implicat într-un scandal de proporţii. Tofan a fost acuzat de Elena Mocreac, mama unei fetiţie violate şi ucise în 1988, că ar fi fost autorul acestei fapte. Tofan a precizat la acea vreme că este victima unui atac murdar. Prin urmare, consilierul a decis să acţioneze în judecată pe cei care consideră el că i-au lezat onooarea şi demnitatea.

image

Locurile celor cinci consilieri au fost ocupate, pe rând, de Victor Gurău, Dmitri Mitioglo, Igor Lupulciuc, Nicolae Rusol şi Ghenadie Tanurcov. Între timp, comuniştii Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi au părăsit Partidul Comuniştilor şi au aderat la Partidul Socialiştilor.

Un liberal părăseşte fracţiunea, iar altul este exclus din fracţiune

Lista câştigătoare a liberalilor în 2011 era formată din: Dorin Chirtoacă, Oleg Cernei, Ion Gabura, Mihail Cîrlig, Veronica Herţa, Vasile Petrea, Vasile Grama, Iurie Nastas, Iurie Topală, Iurie Dîrda, Vadim Cojuşneanu, Ion Stratulat, Mihail Ceban, Ana Eremei, Mariana Lungu, Teodor Cârnaţ şi Veaceslav Bulat.

Şi lista liebralilor a suferit modificări în ultimii patru ani. Astfel, după scrutin Chirtoacă, Herţa şi Cârlig au renunţat la mandatele lor pentru că au optat pentru alte funcţii – primar general al capitalei, şef al Direcţiei Economiei din cadrul Primăriei şi, respectiv, pretor al sectorului Râşcani. De asemenea, în anul 2012 Teodor Cârnaţ a anunţat că părăseşte fracţiunea PL şi va activa în calitate de consilier neafiliat, iar în 2014 părăseşte CMC după ce a fost numit de Parlament în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Un al consilier liberal care renunţă la fotoliul din CMC a fost Iurie Dîrda. Acesta a devenit deputat în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Foştii consilieri au fost înlocuiţi de Igor Călin, Vasile Hîncu, Victor Sula, Leonid Vîntu şi Neofit Josan.

Cu toate că încă este consilier municipal Oleg Cernei a fost exclus din rândul liberalilor pe 4 decembrie 2014. Fracţiunea liberalilor din CMC a precizat la acea vreme că nu vrea să mai aibă de-a face cu Oleg Cernei. Pe site-ul Primăriei însă, Oleg Cernei figurează ca şi consilier din partea PL, iar la alegerile din 14 iunie 2015 candidează independent.

image

Trei liberal-democraţi renunţă la funcţia de consilier municipal

După alegerile locale din 2011, şapte liberal democraţi au obţinut funcţia de consilier municipal: Victor Bodiu, Ghenadie Dumanschi, Sergiu Palihovici, Sandu Grecu, Victor Roşca, Ghenadie Ivaşcenco şi Mihai Furtună. În prezent, Bodiu, Palihovici şi Roşca nu mai sunt consilieri municipali, fiind înlocuiţi de Vasile Parasca, Pavel Caba şi Boris Volosatîi.

Victor Bodiu, a renunţat la mandatul său de consilier municipal pe 11 septembrie 2012. Într-o declaraţie de presă liberal democratul anunţă că „îşi va continua activitatea profesională în serviciul cetăţenilor, în calitate de Secretar General al Guvernului”. Sergiu Palihovici a renunţat la mandatul de consilier pe 22 octombrie 2012. Demisia sa avea la bază motive tehnice, respectiv incompatibilitatea funcţiei de consilier cu cea de şef al Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu. În mod similar, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, liberal-democratul Victor Roşca a ales funcţia de deputat în Parlament.

PD, un singur mandat, o singură înlocuire

Partidul Democrat a câtigat doar un mandat de consilier în CMC, care i-a revenit Valentinei Buliga. Ea a renunţat la această funcţie pentru cea de ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, fiind înlocuită de Valentin Guznac.

Analistul politic Igor Boţan amintea într-o analiză în 2011 că, deşi în aproximativ jumătate din cei 20 de ani de independenţă ai Republicii Moldova PCRM a deţinut statutul de partid dominant, controlând întreaga putere la nivel central, acesta niciodată nu a putut câştiga competiţia electorală în capitala ţării. În opinia sa, chiar şi cu un rezultat mai modest în ansamblu pe ţară, PCRM ar fi devenit câştigătorul incontestabil al alegerilor locale recente dacă ar fi cucerit Primăria capitalei. „Oricum, după doi ani de aflare în opoziţie (2009-2011 - n.n.), PCRM a fost la un pas de a câştiga Primăria capitalei, ieşind din competiţia electorală cu cel mai înalt rezultat obţinut vreodată la alegerile locale. PCRM a reuşit să obţină doar o jumătate din victorie, obţinând majoritatea în CMC la limită”, a mai precizat analistul politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite