Convenţia de la Istanbul, mărul discordiei între opoziţia BCS şi guvernarea PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova

Ratificarea Convenţiei de la Istanbul este noul motiv de dispută între opoziţia şi guvernarea de la Chişinău. În timp de reprezentanţii puterii spun că documentul vine să prevină fenomenul violenţei domestice şi să-i sancţioneze pe agresori, opoziţia spune că prin ratificarea Convenţiei se atentează la valorile tradiţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova, notează IPN.

Textul Convenţiei introduce noţiunea de „gen” care, potrivit socialiştilor, reprezintă un concept diferit de sexul biologic al persoanei.

Potrivit textului Convenţiei de la Istanbul noţiunea de „gen” reprezintă „rolurile, comportamentele, activităţile pe care o societate le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”. Potrivit socialiştilor, documentul ar face o diferenţă între genul şi sexul persoanei, fapt ce ar atenta la valorile tradiţionale ale majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova.

„Noi nu suntem împotriva textului Convenţiei, per ansamblu. Noi avem rezerve faţă de unele aspecte din acest document. Prin această Convenţie se face o diferenţă între sex şi gen, ceea ce reprezintă o catastrofă pentru valorile noastre tradiţionale. Noi susţinem cu două mâini toate proiectele care prevăd combaterea violenţei”, a spus deputatul blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, prin ratificarea acestei Convenţii Republica Moldova se angajează să aloce resurse pentru crearea centrelor de criză pentru victimele violenţei, să creeze linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore şi adăposturi pentru victimele violenţei. De asemenea, statul se angajează să le asigure victimelor violenţei servicii de consiliere psihologică şi juridică şi să asigure urmărirea penală a agresorilor. 

„Acest termen de „gen” nu este o premieră pentru noi ca ţară. În legea egalităţii de şanse, la fel, există această noţiune. Fanteziile şi miturile pe care opoziţia le spune la televizor sunt extrem de grave, pentru că ele divizează societatea. Violenţa nu este despre sex sau despre gen, ea este despre noi toţi, ca societate. În 2020 am avut cu 1800 de cazuri de violenţă, raportate oficial, mai mult decât în 2019”, a spus deputatul PAS, Doina Gherman.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost semnată de Republica Moldova încă februarie 2017. Proiectul de ratificare a documentului a fost aprobat în lectura a doua de către majoritatea parlamentară PAS. Documentul a fost contestat la Curtea Constituţională de deputaţii blocului PCRM-PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite