Cornel Ciurea, despre refuzul Maiei Sandu de a respecta hotărârea CCM: La modul ideal, un „preşedinte infractor” trebuie pedepsit prin impeachment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu a anunţat că nu va desemna un candidat la funcţia de premier, deşi hotătârea CCM din 23 februarie curent o obligă să facă acest lucru. Maia Sandu speră ca în aşa mod să declanşeze alegeri parlamentare anticipate.
Preşedintele Maia Sandu a anunţat că nu va desemna un candidat la funcţia de premier, deşi hotătârea CCM din 23 februarie curent o obligă să facă acest lucru. Maia Sandu speră ca în aşa mod să declanşeze alegeri parlamentare anticipate.

Analistul politic Cornel Ciurea este de acord că la modul ideal, un „preşedinte infractor” care se prezumă că încalcă Constituţia, cum este Maia Sandu, trebuie să fie pedepsit prin instrumentul de imepechemnt. Spre regret, spune el, sunt şanse mici ca preşedintele actual să fie pedepsit. Probabil, Parlamentul va trebui să întrebe Curtea Constituţională, dacă sunt şi alte metode de pedepsire a „preşedintelui infractor”, transmite IPN.

În opinia sa, Curtea la un moment dat nu va putea evita întrebarea privind cât de gravă este abaterea pe care o comite Maia Sandu, care se mai bucură şi de imunitate. Analistul politic nu exclude că procedura de impeachment va fi iniţiată, dar nu va fi dusă până la capăt. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică: „Guvern de tranziţie, anticipate sau impeachment: pro şi contra, beneficii şi riscuri”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui Cornel Ciurea, toată lumea înţelege că procedura de impeachment este destul de anevoioasă. „Ea este destul de prost descrisă, dar ceea ce se cunoaşte despre ea, este că conţine câteva etape: mai întâi, colectarea de semnături, dar nu se ştie care este termenul de colectare a semnăturilor a o treime din deputaţi, apoi procedura de suspendare a preşedintelui în Parlament şi după asta în 30 de zile organizarea unui referendum, unde trebuie de acumulat mai multe voturi decât cele acumulate de Maia Sandu la alegeri. Acest lucru pare a fi unul greu, practic imposibil. De aceea, Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe privind modalitatea de pedepsire a preşedintelui care încalcă Constituţia”, a spus el.

Analistul politic consideră că dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate ar agrava situaţia în ţară. „Decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului pe care poate să o ia Curtea Constituţională, nu trebuie să fie legată de un termen anumit, ci de lipsa de disponibilitate a instituţiilor statului de a rezolva această criză. În cazul în care Parlamentul va da dovadă de bună credinţă şi va arăta că este dispus de a da ţării un guvern, iar el va fi blocat în permanenţă de către Maia Sandu, nu se întrunesc condiţiile pentru dizolvarea Parlamentului, ci este vorba de rea-credinţa preşedintelui ţării, care cu orice preţ blochează procesul de creare a unui Guvern care este absolut fezabil şi posibil în condiţiile actuale”. Dacă CC va judeca de o asemenea manieră, spune Cornel Ciurea, atunci şanse pentru organizarea alegerilor anticipate nu sunt şi criza va trebui să fie rezolvată ori prin cedările şefului statului în faţa solicitării de a accepta candidatul majorităţii parlamentare, ori prin declasarea procedurii de impechement faţă  de preşedinte.

Cornel Ciurea spune că, în condiţii de instabilitate politică, guvernamentală, cauzată de preşedintele Maia Sandu, implicarea maselor în soluţionarea problemelor dintre actorii politici i se pare a fi destructivă. „Sugestia de proteste a fost făcută de Renato Usatîi, care vrea să obţină prin aceste proteste intrarea în Parlament. Manipularea maselor se face în ideea ca tot actorii politici să profite. Acelaşi lucru l-a declarat şi Maia Sandu, care, chipurile, ar vrea consultaţii cu aşa numita societate civilă. Politicienii vor o implicare a oamenilor, dar una care neapărat să-i sprijine, deşi, această criză are o rezolvare constituţională şi nu e nevoie de implicarea mulţimii sau a ONG-urilor pentru a respecta Constituţia. Acest nihilism juridic care-o caracterizează pe Maia Sandu este o problemă, nu pasivitatea sau implicare masivă a mulţimilor. Oamenii trebuie să se abţină în a protesta când preşedintele nu acţionează conform legii şi Constituţiei ţării”, a adăugat Cornel Ciurea.

Dezbaterea publică „Guvern de tranziţie, anticipate sau impeachment: pro şi contra, beneficii şi riscuri”, este ediţia a 174-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de către Agenţia de presă IPN. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite