Cornel Ciurea: Nu este deloc evident că anticipatele trebuie să producă în prima jumătate a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expertul politic Corneliua CIurea FOTO IPN
Expertul politic Corneliua CIurea FOTO IPN

Important este drumul spre alegerile anticipate, desfăşurate după un scenariu non-violent care nu destabilizează. Foarte mult depinde cum va acţiona Maia Sandu şi anume, dacă va merge pe calea confruntării, agreată de ea anterior, sau pe calea discuţiilor cu PSRM şi Partidul Şor.

Discuţia cu acest partide va fi un gest constructiv de conciliere politică ce ar putea să nu producă efecte nefaste. Este opinia exprimată de analistul politic Cornel Ciurea la dezbaterea publică: „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi, posibilităţi, interese”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Potrivit analistului politic, nu este deloc evident pentru el, că alegerile anticipate trebuie să producă în prima jumătate a anului, pentru că bugetul e valabil pe tot parcursul anului şi s-ar putea ca Partidul Socialiştilor şi Partidul Şor să agreeze o organizare mai târzie a alegerilor anticipate. Dar, dincolo de termenul alegerilor anticipate, mai interesantă este, în opinia sa, procedura pe care se va merge pentru a ajunge la aceste alegeri.

„Procesul a fost declanşat prin demisia Guvernului Chicu. Dar ajungerea la alegeri prin autodizolvarea Parlamentului (invocată de alţi participanţi la dezbatere – n.r.)  se poate realiza prin nişte artificii juridice ale Curţii Constituţionale. Asta înseamnă că CC trebuie să renunţe oarecum la propriile hotărâri şi să emită o decizie care să intre în contradicţie cu celelalte pe care le-a emis până acum”, a spus Cornel Ciurea.

În opinia sa, Maia Sandu poate să-şi înainteze propriul candidat în calitate de şef la Guvern. „Chiar dacă Constituţia interzice, dar nimeni nu o poate pedepsi. Acest candidat poate fi cel agreat de ea. În aceste condiţii poate începe jocul politic, prin care PSRM sau Partidul Şor pot respinge această candidatură sau nu. Perioada de trei luni, de blocaj politic, când nu se vor întreprinde acţiuni pentru desemnarea unui premier, nu este o soluţie”, consideră Cornel Ciurea.

Analistul politic este de părere că societatea, în afară de câteva grupuri locale, precum fermierii, nu se prea exprimă cu diverse ocazii, politicienii fiind ce care formează agenda politică. „ Ferma mea convingere este afirmaţia cu privire la nelegitimitatea Parlamentului este opera politicienilor şi nu a societăţii. La un moment dat, în acest an, toate partidele importante din Parlament au simţit nevoia să declare acest Parlament ca fiind nelegitim. Asta a făcut-o dreapta, PAS şi Platforma DA, pentru că au văzut anumite elemente de turism politic în interiorul Parlamentului şi le-au semnalat societăţii. Asta a făcut şi Partidul Socialiştilor, pentru că, turismul politic din vară a fost îndreptat împotriva Partidului Socialiştilor şi din această cauză Igor Dodon a vociferat că Parlamentul este nelegitim”, afirmă Cornel Ciurea.

La un moment dat, spune Cornel Ciurea, s-a creat un consens politic asupra faptului că Parlamentul este nelegitim, fără ca să se audă ce spune cu adevărat societatea. „Manifestările de nemulţumire ale societăţii faţă de Parlament au fost rare şi se reduc la protestele fermierilor din ultimele zile care sunt discutabile, controversate şi unii spun că sunt politizate. Din punctul meu de vedere, tot politicienilor le revine în acest an şi anul viitor, sarcina de a decide dacă e nevoie de alegeri anticipate sau nu şi dacă va fi agreată soluţia continuării formatului „fără alegeri anticipate”, care s-ar putea să fie funcţional. Nu există obligaţiunea dizolvării Parlamentului”, afirmă expertul.

Analistul politic crede că occidentalii care o susţin pe Maia Sandu ar dori alegeri anticipate, dar această acţiune este, în opinia sa, una riscantă pentru rezultatele anticipatelor, care ar putea să nu fie pe placul dreptei.

Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi, posibilităţi, interese”, este ediţia a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite