Corneliu Ciurea: Demisia lui Eduard Harunjen e logică, dar nu rezolvă problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Demisia lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu rezolvă sub nicio formă problema instituţiei, dar aceasta este logică având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni. De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea. În opinia lui, pentru actuala putere este o sarcină uriaşă reformarea Procuraturii, dar pentru aceasta este nevoie de timp, transmite IPN.

„Ceea ce a putut să facă destul de rapid actuala alianţă este să înlăture persoanele-cheie de la vârf. Dar, după cum au spus şi mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, dacă înlături oamenii de la vârf nu înseamnă că ai schimbat sistemul. Şi aici, voinţa politică a blocului ACUM şi a socialiştilor se izbeşte de sistemul procurorilor pe care unii îl consideră rău, iar alţii – doar un sistem obişnuit”, a afirmat comentatorul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi spune referitor la frauda bancară că Procuraturii Generale nu i se impută că a greşit ceva în investigare. „S-a creat impresia că Procuratura Generală i-a protejat pe făptaşii acestei crime, oferindu-le timp pentru ca banii aceia care au fost furaţi să fie ascunşi cât mai bine, profitând de realităţile de astăzi care există pe glob legate de zonele off-shore”, spune Oazu Nantoi.

În opinia lui, ceea ce s-a petrecut în interiorul Republicii Moldova putea fi investigat de Procuratura Generală fără nicio problemă, iar pentru ceea ce a avut loc în exterior s-a putut recurge la ajutorul companiilor specializate.

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că în perioada anterioară se exercita o presiune asupra instituţiilor statului printre care şi Procuratura. Potrivit lui, după furtul miliardului este firesc să presupui că puterea politică anterioară a fost, într-o măsură foarte mare, de rea credinţă şi a avut la mână diverse instrumente care i-a permis să controleze economia aproape în ansamblu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite