Corneliu Ciurea: Trupele ruseşti trebuie evacuate indiferent de soluţiile conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evacuarea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova trebuie efectuată indiferent de dacă şi când va fi găsită o soluţie de pace între cele două maluri ale Nistrului. Această opinie a fost exprimată de analistul Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia lui, rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite referitoare la retragerea trupelor ruseşti nu va avea un impact direct asupra procesului de reglementare transnistreană, însă prin această rezoluţie la ONU Republica Moldova a reuşit să anuleze prevederea ce ţine de sincronizare a procesului de reglementare cu evacuarea trupelor.

Rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE este şi ea cu titlu de recomandare, este mai slabă ca importanţă decât declaraţia organizaţiei care va fi făcută la sfârşit de an, însă este mai favorabilă Republicii Moldova şi creează premise ca declaraţia finală de la sfârşit de an să fie în favoarea ţării, consideră analistul. Potrivit lui, ruşii nu au reacţionat foarte dur la această declaraţie.

Juristul Pavel Midrigan susţine că mecanismul juridic de îndeplinire a rezoluţiilor de acest gen este destul de complex.

„Este evident că trupele ruse urmează să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova. Aici se pare că toate forţele politice au această înţelegere. A doua întrebare este dacă trebuie ceva de condiţionat sau trebuie soluţionat la nivel politic şi juridic odată cu plecarea trupelor ruse să fie pace”, spune Pavel Midrigan.

În luna iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Pe 10 iulie, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii în una civilă cu mandat internaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite