Corupţia politică şi electorală va fi sancţionată mai dur în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul de la Chişinău
Parlamentul de la Chişinău

Corupţia politică şi electorală va fi sancţionată mai dur. Cu votul a 85 de deputaţi, Parlamentul a înăsprit sancţiunile din Codul Penal pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. Codul va fi completat cu un articol nou, care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice, concurenţilor electorali, grupurilor de iniţiativă sau a campaniilor electorale, transmite IPN.

Acelaşi proiect de lege, votat în prima lectură,  mai prevede modificarea Codului Contravenţional. Potrivit amendamentelor votate, transportarea alegătorilor spre secţia de votare, în ziua scrutinului, se va sancţiona cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 180 la 300 de unităţi convenţionale pentru persoanele juridice.

Iniţiativa legislativă interzice candidaţilor să utilizeze echipamente, mijloace şi bunuri publice în campania electorală. Candidaţii nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achiziţiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocaţiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la şase luni până la un an.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a spus că vede proiectul ca pe unul vag şi neexpertizat de Comisia de la Veneţia. Acesta s-a interesat cum prevederea ce vizează transportul organizat al alegătorilor se va răsfrânge asupra cetăţenilor de peste hotare şi care va fi organul de constatare şi sancţionare a a persoanelor vinovate. La care, raportorul, Sergiu Litvinenco a menţionat că nu se pedeapsa nu se va aplica persoanelor care se organizează între ele pentru a veni la vot. Potrivit lui, pentru asta trebuie să existe cumulativ componenta de transportarea, determinare de a vota pentru cineva şi remunerarea, fapt valabil atât în ţară cât şi peste hotare. Agentul constatator în toate cazurile va fi organul de poliţie din Moldova.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate  Vasile Grădinaru este de acord că alegerile trebuie să fie libere şi corecte şi toţi participanţii la scrutin trebuie să respecte normele prevăzute de lege. Dar, spune el, e găsesc cei care vor să fenteze aceste prevederi.

Legat de modificările promovate, ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a comentat că transportarea organizată provoacă determinarea rezultatelor alegerilor prin obţinerea unor voturi în plus. Diferenţa este că, dacă e doar transportare organizată şi determinarea persoanei de a vota pentru cineva, fără a i se da bani sau bunuri, este componentă de contravenţie, dar dacă se dau bunuri, atunci se merge conform Codului Penal.

Proiectul legii urmează a fi examinat şi în a doua lectură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite