Politică

articolul anterior articolul urmator

Cristian Diaconescu: Dacă după alegerile din 11 iulie Moldova se îndepărtează de Vest, va fi o atitudine de lungă durată

16
5 Jun 2021 09:18:04
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, califică drept istorice alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova din 11 iulie. Potrivit diplomatului, miza scrutinului este foarte mare, iar rezultatele alegerilor vor reflecta orientarea politică a ţării pentru o perioadă îndelungată, transmite IPN.

Fostul ministru de externe al României spune că dacă noua guvernare nu va fi una proeuropeană, ţara se va îndepărta, în primul rând, de România.

„Miza acestui scrutin este poziţionarea spre un sistem de valori sau spre altul. Este o chestiune de opţiune şi se pare că electoratul din Republica Moldova este partajat simetric din acest punct de vedere. Este un moment istoric, dacă Republica Moldova pleacă în altă direcţie decât cea europeană şi se îndepărtează de Vest, această atitudine va fi pe o perioadă lungă de timp, ireversibilă”, a spus Cristian Diaconescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul s-a arătat nedumerit de dizivarea forţelor proeuropene la Chişinău de cele unioniste. În acelaşi timp, România ar trebui să fie mult mai prezentă în Republica Moldova, cu investiţii mult mai mari, crede Diaconescu.

„Ideea de reîntregire este o chestiune care ţine de proeuropenism. Unire ar însemna, de fapt, rezolvarea problemei de roamming, problema ecartamentului, problema autostrăzii Unirii, e chiar atât de grav? Unirea va pleca de la popor, iar România trebuie să-i convingă pe oameni. Cea mai mare investiţie a României e Banca Transilvaniei, atât poate România din punct de vedere economic să fie prezentă aici?”, s-a întrebat Diaconescu.

Diplomatul român a mai menţionat că Unirea celor două state ar trebui să presupună o agendă comună pe care Chişinăul şi Bucureştiul s-o prezinte tuturor cancelariilor europene, atât în Vest, cât şi în Est.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Utilizator Adevărul
5.06.2021, 12:04:23

Comentariu considerat abuziv.

Alex Bun
5.06.2021, 14:26:53

S-a auzit în ferentaristan de democrație? Respectă votul cetățenilor moldoveni, extremistule, indiferent care ar fi și încetează cu manipulările nerușinate. Genocidl cultural al moldovenilor pe care-l faceți în Moldova, acțiunile de subminare, lichidare și anexare ale Moldovei sunt chestiuni ce țin de proeuropenism? Este clar că tu confunzi Europa cu plaiurile strămoșești de pe malurile Gangelui.

-4 (4 voturi)
Bingo Bango
5.06.2021, 17:19:27

AlexNeBun: Gogule, vezi ca in R.Moldova limba oficiala este limba romana. Deci, este normal sa ne intereseze de soarta fratilor.nostri. Moldovenii din R. Moldova sunt la fel ca moldovenii din Romania, ii desparte doar Prutul.

-2 (6 voturi)
Coco
5.06.2021, 21:16:02

Alex Babuin, daca tot esti asa de cunoscator in Gange poate te imprieteneşti cu primarul Londrei ca la d-l Diaconescu nu ai tu faţă să-i faci arborele genealogic şi nici putere să-i influienţezi convingerile.

-6 (8 voturi)
zbucium ion
6.06.2021, 07:11:29

UNIREA "e o falsa integrare europeana - pe scurtătură, incompatibila cu legislația europeana , cu procedurile UE de extindere si de securitate a frontierelor. Sunt 1001 obstacole juridice pentru înfăptuirea "unirii" asa cum o vrea in folosul sau Romania.Romania dupa aderarea la UE n-are capacitate matrimoniala de a se uni bilateral cu vreun stat din afara UE. Aderarea la spațiul Schengen va complica si mai mult lucrurile. R.Moldova s-a "unit" deja prin Acordul de Asociere (AA) cu 28 de state UE, inclusiv cu al 27-lea stat- Romania si de o "unire" bilaterala numai cu Romania - de asemenea nu mai poate fi vorba.Ambele tari pentru a încheia un "mariaj" bilateral mai inai ar trebui sa "DIVORȚEZE", sa se despartă de UE si românii sa piardă toate drepturile obținute de libera circulație in UE - un sacrificiu prea mare. Trenul "unirii"a plecat din gara București la 1 ianuarie 2007 si înapoi nu va mai reveni niciodata ca sa anine si câteva vagoane cu R.Moldova. Romanii s-au trezit ca vreau "unire"dupa aderarea Romaniei la NATO in 2004 si la UE in 2007. Cu cât este mai evident adevarul despre imposibilitatea "unirii"- cu atât din urma trenului plecat se face mai mult zgomot, zarva "unionista", speculații politice etc., pe care nimeni din UE nu le da nicio atenție - e un soi de PĂLĂVRĂGEALĂ electorala obișnuită pentru partidele "patriotice", naționaliste, menita sa abata privirile electoratului de la IMPOTENTA politicienilor de a realiza ceva cu folos pentru bunăstarea populației si prosperarea tarii. Dupa ce a distrus economia, industria, agricultura, flota etc. Băsescu si alții ar vrea sa se uite de toate si sa apară in chip de erou național ca făuritor al "mitului " virtual despre "unire". Avea dreptate Samuel Johnson când spunea ca patriotismul ( in cazul dat - unionismul) e ultimul refugiu al TICĂLOȘILOR.

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările