Cristina Ţărnă: Crearea comisiei de preselectare a procurorului general este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Fosta vicedirectoare a Centrului Naţional Anticorupţie Cristina Ţărnă este de părere că crearea comisiei care va selecta cel puţin doi candidaţi la funcţia de procuror general pentru a fi propuse Consiliului Superior al Procurorilor este neconstituţională pentru că nu este prevăzută în legea supremă. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit ei, CSP nu este tocmai bine aliniat cu ideile guvernării, preşedintele ţării are mai puţină reprezentativitate în cadrul Guvernului şi atunci se crează o comisie extra-CSP care are drept scop de a limita discreţia CSP în a desfăşura acest concurs.

„Or, tot sensul de a pune în Constituţie faptul că CSP face această alegere este pentru a le permite procurorilor să se autoguverneze. Le-au pus criterii de profesionalism, integritate, le-au încredinţat aceste atribuţii, nu avea decât CSP să o facă. Creând această comisie neprevăzută de Constituţie în care procurorul, în general, nici nu miroase a procuror, noi, de facto, luăm prerogativa de autoguvernare”, a afirmat Cristina Ţărnă.

În opinia ei, această comisie, de facto, înlocuieşte CSP.

Fostul secratar de stat la Ministerul Justiţiei Nicolae Eşanu susţine că nici Consiliul Superior al Procurorilor, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt organe care să autoguverneze sistemul. „Interesul societăţii este mai sus. Da, sunt organe care trebuie să adopte decizii în aceste domenii, dar nu să autoguverneze sistemul”, a declarat Nicolae Eşanu. Fostul secretar de stat este de părere că din actualii pretendeţi care şi-au înaintat candidaturile sunt persoane care pot fi alese drept procuror general.

Ministerul Justiţiei a anunţat că a recepţionat 20 de dosare pentru concursul de ocupare a funcţiei de procuror general. Este vorba despre: Anatolie Istrate, Ilie Rotaru, Alexandr Stoianoglo, Maxim Gropa, Veaceslav Soltan, Eduard Bulat, Ruslan Caşu, Ruslan Popov, Alexandru Raţa, Vsevolod Ivanov, Serghei Perju, Tudor Andronic, Ion Vicol, Artur Lupaşco, Vladimir Adam, Gheorghe Malic, Vladislav Gribincea, Ştefan Gligor, Oleg Crîşmaru şi Octavian Bodareu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite