Crucifixul instalat în MAI ar putea fi scos. Năstase, obligat să prezinte scuze publice „pentru instigarea la discriminare”. Reacţia ex-ministrului de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurării egalităţii consideră că liderul PPDA, Andrei Năstase, a instigat la discriminare pe criteriul de convingeri religioase atunci când fiind în funcţia de ministru de Interne a instalat un crucifix pe holul de la intrarea în sediul instituţiei pe care o conducea.

În acest sens, Consiliul a decis următoarele:

„Andrei Năstase va aduce scuze publice, în termen de 10 zile de la recepţionarea prezentei decizii, pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase manifestată prin instalarea crucifixului şi discursul de la evenimentul respectiv”. 

„Ministerul Afacerilor Interne va înlătura simbolistica religioasă din holul instituţiei şi va asigura protecţia/salvgardarea neutralităţii serviciului public şi a principiului secularismului”. 

„Ministerul Afecerilor Interne va informa Consiliul, în termen de 10 zile de la recepţionarea prezentei decizii, despre măsurile întreprinse”. 

Deiciza Consiliului poate fi contestată, în decurs de 30 de zile de la data comunicării, la Judecătoria Chişinău, sediu Râşcani.

Reacţia lui Andrei Năstase: „Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!”

Într-o postare pe Facebook, Andrei Năstase a scris că „iniţiativa de a aduce în cadrul unei instituţii fundamentale a statului nostru mai multă unitate, moralitate şi credinţă, respect pentru înaintaşi, pentru poliţiştii căzuţi la datorie, inclusiv în războiul de pe Nistru nu discriminează şi nu împarte oamenii, ci îi adună în jurul unui set de valori corecte şi puternice”.

„Republica Moldova suferă încă şi se află angajată pe un drum extrem de dificil pentru a reuşi să se definească cu fermitate drept o democraţie autentică şi modernă. Crucifixul montat la MAI este parte a setului de simboluri care pot susţine drumul pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă până la momentul în care se va putea aşeza în rândul ţărilor libere, democratice, europene”, a scris liderul PPDA.

El susţine că „veţi găsi astfel de simboluri în clădiri extrem de importante din toată Europa, începând cu Parlamentul României până la instituţiile Germaniei, Austriei, Greciei sau Italiei”. 

„Morala creştină a fost, este şi va rămâne universală, iar simbolurile acesteia nu discriminează, ci dimpotrivă. Platforma DA şi le-a asumat şi ca parte a familiei politice popular-europene. Asumarea declaraţiilor publice şi a tuturor acţiunilor mele este una din calităţile care mă definesc ca om, ca persoană responsabilă şi om politic. Ştiu bine că niciodată, dar absolut niciodată, o cruce făcută din curată credinţă şi asumată morală creştină nu va face rău nimănui, ci doar bine tuturor”, a declarat Năstase.

În opinia sa, „nu despre crucifix este vorba în decizia acelui Consiliu, ci despre Andrei Năstase care trebuie, în baza unui plan foarte bine pus la punct, să fie din nou linşat mediatic şi compromis”.

„Aş fi vrut aceeaşi determinare din partea instituţiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către preşedintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova.
Aştept să văd cum Dodon şi ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul şi din MAI. Ce va urma? Răstignirile din întreaga republică?”, a adăugat ex-ministrul.

Amintim că Andrei Năstase, pe vremea când era ministru MAI, a instalat un crucifix imens pe holul de la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment a fost prezent, la invitaţia ministrului, şi mitropolitul Vladimir, care l-a lăudat pe Andrei Năstase pentru acesta gest, subliniind că speră că acest exemplu va fi preluat şi de alte ministere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite