Politică

articolul anterior articolul urmator

CSM a aprobat cererile de demisie ale judecătorilor Druţă şi Sternioală

1
13 Dec 2019 11:12:22
Autor: Iurii Botnarenco

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în şedinţa de vineri, 13 decembrie, cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie, Oleg Sternioală şi Ion Druţă, care a fost şi preşedintele CSJ, transmite IPN.

Cererile au fost aprobate cu şapte voturi ale membrilor CSM cu drept de vot. Astfel, se propune Parlamentului eliberarea lui Ion Druţă şi a lui Oleg Sternioală fin funcţia de judecător. Ambele hotărâri pot fi contestate la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a anunţat concursuri la toate posturile vacante din sistemul judecătoresc, inclusiv opt posturi vacante la CSJ şi patru la Curtea de Apel Chişinău.

Ion Druţă a fost reţinut la începutul lunii octombrie, dar în prezent se află sub control judiciar. Acesta este cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Acum o săptămână, în cadrul acestui dosar, oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri imobiliare şi autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei.

Oleg Sternioală a fost reţinut pe 4 noiembrie într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari, însă a fost eliberat în sala de judecată, fără a-i fi aplicată o altă măsură. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie, care au considerat neîntemeiată hotărârea instanţei de judecată. La începutul săptămânii, CSM a admis parţial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la reţinere, aducere silită, percheziţie şi arestare a judecătorului Oleg Sternioală. De asemenea, CSM a eliberat acordul pentru efectuarea acţiunilor de urmărire penală de percheziţie şi aducere silită în privinţa judecătorului CSJ pentru îmbogăţire ilicită.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Markos General
13.12.2019, 15:58:00

Acesti corupti sunt doar o mica parte a SISTEMULUI corupt pina in maduva. Iar Dodon este predispus sa preia controlul acestui sistem, nu sa il schimbe. Schimbarea sistemului si instaurarea statului de drept este un pericol existential pentru regimurile de tip putlerist. Saakashvili l-a scos pe Putler din sarite cind a dovedit ca SE POATE de facut oridine, atunci cind se vrea.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările