CSM are un nou preşedinte interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou preşedinte interimar. Este vorba despre judecătorul de la Curtea de Apel Chişinău, Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului.

Subiectul a fost examinat în cadrul şedinţei CSM, ca urmare a intrării în vigoare a noilor modificări la lege, potrivit cărora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi, transmite IPN.

În debutul şedinţei, Carolina Ciugureanu-Mihailuţă, membră CSM, a propus introducerea pe ordinea de zi a chestiunii cu privire la detaşarea lui Anatol Pahopol de la Curtea de Apel Chişinău în cadrul Consiliului. Propunerea a fost înaintată în condiţiile în care modificările la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, adoptate săptămâna trecută în Parlament, au fost publicate astăzi, 26 mai, în Monitorul Oficial.

Pentru detaşarea lui Anatol Pahopol au votat 11 membri, iar doi – Dorel Musteaţă şi Nina Cernat – au votat împotrivă.

Potrivit legislaţiei, interimatul funcţiei trebuie să fie asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

Pe 22 mai, CSM a publicat pe pagina sa un comunicat de presă în care menţiona că, la începutul lunii august 2019, membrul supleant al CSM din rândul judecătorilor Anatol Pahopol a înregistrat la CSM cererea de demisie din funcţia de membru supleant. În comunicat se mai spunea că, pe 27 septembrie 2019, a fost desfăşurată Adunarea Generală a Judecătorilor, „în cadrul căreia un grup de judecători au întreprins tentative de a revoca din funcţie membrii judecători ai CSM” şi la care a participat judecătorul Pahopol. „A participat la adunarea din 27 septembrie 2019, la care şi-a dat votul pentru revocarea sa din funcţia de membru supleant al CSM, motiv din care nu dispune de dreptul moral să pretindă la desfăşurarea activităţii în calitate de membru al CSM cu acest mandat”, se menţiona în comunicatul publicat pe pagina Consiliului. În cadrul şedinţei de astăzi, 26 mai, mai mulţi judecători au declarat că nu împărtăşesc opiniile publicate şi că astfel de comunicate trebuie semnate nominal.

Şi lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a venit cu o reacţie menţionând că „Igor Dodon, de 11 luni se chinuie să preia controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii şi, în sfârşit, l-a pălit norocul”. „Astăzi, printr-o procedură contrară legii, Igor Dodon a reuşit să-l promoveze pe judecătorul Anatolie Pahopol în funcţia de membru şi chiar preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Această persoană loială corupţilor de la putere, înclină balanţa şi face ca Igor Dodon să controleze deciziile Consiliului Superior al Magistraturii”, menţionează fostul premier într-o postare pe Facebook.

Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru supleant al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. El a deţinut anterior funcţia de preşedinte interimar al Curţii de Apel Chişinău.

https://www.ipn.md/ro/csm-are-un-nou-presedinte-interimar-7967_1073791.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite