CSM din Republica Moldova va avea 15 membri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii va fi extins de la 12 la 15. Componenţa va fi suplinită cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari şi un membru din rândul judecătorilor. Parlamentul a aprobat în primă lectură, în şedinţa de joi, 5 decembrie, proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Secretarul de stat la Ministerul Justiţiei, Radu Foltea, a declarat în plenul Parlamentului că cei cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari sunt numiţi de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Comisia urmează să organizeze un concurs public până la expirarea mandatelor membrilor desemnaţi sau în decurs de 30 de zile de la apariţia vacanţei funcţiei.

Radu Foltea a menţionat că şapte membri, inclusiv şapte membri din rândul judecătorilor, inclusiv şapte supleanţi, vor fi aleşi în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Patru dintre ei urmează a fi selectaţi din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanţă, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanţei de apel şi un membru – din rândul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Proiectul mai prevede că în calitate de preşedinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcţiei de preşedinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condiţiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistraţii trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin trei ani, la ultima evaluare trebuie să fi obţinut calificativul „foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani. De asemenea, candidaţii urmează să prezinte pe lângă CV şi scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Proiectul de lege urmează să fie aprobată în lectură finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite