Politică

articolul anterior articolul urmator

Cu mâna goală

17
12 Dec 2016 11:16:27
Răzvan Voncu

Aşa s-a întors Dodon de la Moscova. Gazdele, diplomaţi versaţi, au aplaudat discret la toate aberaţiile rostite de el în materie de „identitate moldovenească” şi, în general, la tot discursul anti-european, dar nu i-au dat nimic. Nici măcar praf în ochi — cum ar fi scăderea preţului la gaze sau ştergerea datoriilor Transnistriei — nu i-au oferit!

Mai mult: pentru că Rusia e cu adevărat o mare putere, care are aproape 300 de ani de experienţă în lucrul cu slugile, gazdele lui Dodon nici n-au aşteptat ca „socialistul” plagiator să se instaleze la Chişinău, şi au dat undă verde alegerilor prezidenţiale de la Tiraspol! Nu de alta, dar dacă tot a anunţat că doreşte să negocieze cu separatiştii federalizarea Republicii Moldova, nu strică deloc ca separatiştii să aibă mâna forte. Când, în fine, s-a prins şi Dodon şi, în consecinţă, a solicitat ca învestirea sa să fie accelerată, era prea târziu: crezând că e deştept, şi-a băgat singur gâtul în laţ.

Rămânând cu mâinile goale, Dodon va constata destul de repede că pretenţia sa de a pune mâna pe tot (în urma unei singure victorii, pentru un post decorativ) se va transforma într-un decont general. El va plăti, ca imagine, pentru tot. Şi pentru iarna grea, şi pentru preţurile mari, şi pentru salariile mici. Şi pentru falimentele care vor urma, şi pentru luxul oligarhilor, pe care procuratura, condusă de stăpânul său, Plahotniuc, nu îi va deranja.

Dacă e economist (fie şi unul plagiator), va înţelege repede că preşedintele Iohannis i-a răspuns, de fapt, aşa cum se cuvine la mesaje: aprobând ajutoarele financiare pentru Basarabia, dar cu condiţia reformelor. Altfel spus: e suficientă voinţa României ca relaţia Chişinăului cu Bruxelles-ul să se întrerupă. Situaţie în care şi acordul cu FMI e în aer, şi exporturile se duc, deci Dodon ar deconta pe loc neplata pensiilor şi a salariilor. Dacă România nu recurge la acest gest dur, e pentru că îi iubeşte mai mult pe cetăţenii Republicii Moldova, decât îl dispreţuieşte pe el. Şi pentru că ştie că politicienii ca el au viaţă scurtă. Şi tristă.

A împroşcat cu noroi România, dar până şi rusofonii vor vedea că din România (sau numai cu sprijinul României) vin banii pentru pensiile lor.

Dacă ar fi economist - repet aceste cuvinte -, ar înţelege că numai dincoace de Prut, în Uniunea Europeană, există resursele necesare supravieţuirii (într-o primă fază), apoi dezvoltării Republicii Moldova. Că Bruxelles-ul şi Bucureştii au epuizat de decenii faza politicii făcute prin lozinci. Şi că o ţară al cărei PIB este egal cu cel al judeţului Prahova (nu e o metaforă, sunt cifre reale) nu mai are timp de pierdut cu nostalgii sovietice. Pentru faptul, simplu şi cutremurător, că acestea nu ţin de foame.

Ca să câştige, a promis mult. A împroşcat cu noroi România, dar până şi rusofonii vor vedea că din România (sau numai cu sprijinul României) vin banii pentru pensiile lor. Când îşi vor da seama de asta, cariera lui Dodon se va încheia. Rusofonii vor continua să ne urască, însă pe el îl vor termina. Pentru că i-a minţit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stefanescu Marian
12.12.2016, 11:32:22

Noi,românii(inclusiv moldovenii),avem un talent infinit de a ne pune piedică singuri.Sau,altfel zis,să fim în contratimp cu istoria.Iată moldovenii l-au votat pe rusofilulu Dodon de la care nu se pot aştepta la nimic bun,iar românii l-au votat pe penalul Dragnea şi pe urmaşii fostului PCR botezaţi acum PSD;şi care este posibil să ne orienteze tot către Rusia şi afară din Europa. Poporul român şi moldovean au grăit:Lăsaţi-ne să dormim somnul cel de moarte!

+2 (4 voturi)
savu cristian
12.12.2016, 15:30:41

Cand aud de unire cu Moldova imi dau seama ca dupa unire vom avea partid de stanga la putere cativa zeci de ani. Moldova ii convine de minune PSDului ,majoritar comunista sau de stanga oricum rusificata pana in oase este exact ce vrea PSD pentru Romania.

+1 (3 voturi)
Papa Raţă
12.12.2016, 18:17:04

Ei, chiar nimic.. dle Voncu, chiar nimic, nu se poate! Ba chiar l-au îmbrăcat frumos.. de pe cap în jos, și l-au botezat: Dandon . . apoi s-au tăvălit de râs prin tot Kremlinul . ..

+1 (1 vot)
ion sbucium
13.12.2016, 00:12:14

Oare, romanii daca au votat PSD-ul nu mai sunt 100% romani si au o identitate incerta? - La fel si cetatenii MOLDOVENI care l-au votat pe Dodon - IDENTITATEA lor nationala MOLDAVA nu depinde de Igor Dodon sau altcineva si n-aveti niciun drept s-o atacati, s-o negati, s-o denigrati, s-o discriminati, chiar daca nu va place. Respetati DREPTURILE si LIBERTATILE altora, sunteti cetatean al UE si nu al Romaniei Regale cu dictaturile ei DISCRIMINATORII ultranationaliste sau FASCISTE. Incetati "razboiul" identitar subversiv ANTI-MOLDOVENIST, anti-R.Moldova, nu starniti URA si VRAJBA intre romani si moldoveni, intre Romania si R.Moldova. Este suficient loc sub soare pentru TOTI. Prea mult nu incapeti de exsitenta in lume a moldovenilor RM!..

-1 (3 voturi)
ion sbucium
13.12.2016, 00:44:40

Basarabia nu poate cere nimic Romaniei din simplu motiv ca ea NUEXISTA decat numai in mintile infiebantate REVANSARDE si IREDENTISTE. Romania, in calitate de stat al UE semnatar al Acordurilor de Asociere (AA) cu UE ale R.Moldova, Ucrainei si Georgiei, are obligatia de a sustine implementarea reformelor in tarile Parteneriatului Estic, inclusiv si FINANCIAR, din banii ce constituie contributia Romaniei la bugetul UE si din diverse fonduri europene. La fel a fost ajutata si Romania in perioada de pregatire si integrare in UE de catre UE si statele UE. Acesti bani nu sunt o pomana sau bucatica de paine rupta de la gura cuiva. Pentru acesti bani, ajutoare R.Moldova nu poate fi UMILITA, SANTAJATA, pusa intr-o dependenta vasala sau sa i se ceara "unire" etc.. Nu doresc romanii sa participe in proiectele pe care UE le deruleaza in R.Moldova - nu-i nicio problema, exista in UE alte 27 de state capabile s-o inlocuiasca. Chiar saptamana trecuta a avut loc o intalnire u participarea ambasadorilor Ungariei acreditati in Ucarina si R.Moldova pentru a pune la cale proiecte transfrontaliere pentru o euroregiune comuna pe Nistru, la care doresc sa participe atat Ungaria, cat si alte tari din grupul de la Visegrad - Polonia, Cehia, Slovacia.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările