Cum am câştigat un proces împotriva Guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Naţională a Republicii Moldova. FOTO Mihai Taşcă
Arhiva Naţională a Republicii Moldova. FOTO Mihai Taşcă

Despre derapajele de la normele democratice privind cercetarea documentelor la Arhiva Naţională am sesizat Guvernul Republicii Moldova printr-o scrisoare deschisă încă în toamna anului trecut.

Atunci informam Executivul că lucrurile au deraiat odată cu schimbarea conducerii la Serviciul de Stat de Arhivă. Am menţionat că Ion Varta, noul director general al instituţiei, nu răspunde la cererile privind accesul la informaţie, îngrădind astfel acest drept, şi nu execută o decizie a Curţii Supreme de Justiţie. 

Pentru a atenţiona din nou autorităţile despre degradarea continuă a situaţiei la Arhiva Naţională şi samavolnicia lui Ion Varta, în luna ianuarie am publicat un editorial în „Adevărul“ în care, pe de o parte, am adus probe despre ceea ce se întâmplă la Arhiva Naţională, iar pe de alta, am dat exemple cum se desfăşoară activitatea de cercetare în arhive într-o societate democratică. Tot atunci îl îndemnam pe dl Varta să adere la valorile democratice de cercetare a documentelor de arhivă şi să nu îngrădească accesul la informaţie. 

În lipsă de argumente, dl Varta aşa şi nu a venit cu o replică, deşi în alte cazuri a excelat în învinuiri. Însă, pentru a-şi lustrui imaginea, directorul general al instituţiei, chiar a doua zi, şi-a invitat o televiziune, iar în reportajul apărut pe post se prezenta drept cel care desecretizează dosare (sic!) şi deschide drumuri pentru cercetare. Întâmplător, în ziua filmărilor am fost solicitat şi eu să spun câteva vorbe despre arhivă. Televiziunea respectivă nu a admis o altă părere - pe post aşa şi nu am apărut.

Actualmente lucrurile au mers aşa de departe încât dl director îngrădeşte vădit accesul la informaţie şi a introdus elemente de cenzură în cercetare, iar un istoric, printr-o indicaţie personală a lui Ion Varta, a fost exclus de la cercetare în sala de studiu, fapt neîntâlnit nici pe vremea comuniştilor. Între timp, vicedirectorul instituţiei şi-a dat demisia, iar alţi angajaţi au fost concediaţi.

Cu referire la cazul meu, pentru a-mi valorifica un drept constituţional, am mers în instanţă. După mai multe şiretlicuri de procedură folosite de pârât pentru tergiversarea procesului, Curtea de Apel Chişinău, în şedinţa din 27 februarie, a admis cererea subsemnatului integral, condamnând Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova (citiţi Guvernul) pentru îngrădirea accesului la informaţie. Curtea a obligat instituţia să-mi pună la dispoziţie informaţia solicitată (acum şase luni), obligând-o, totodată, şi la plata unor despăgubiri.

La final, mă întreb dacă, într-o societate democratică, era cazul să se ajungă în instanţă pentru apărarea dreptului la informaţie în cadrul unei ARHIVE, iar Guvernul Republicii Moldova - din cauza unui demnitar, care se crede atotputernic şi nu respectă legea - să ia o bilă neagră la capitolul accesul la informaţie?

Nota redacţiei. Mihai Taşcă a câştigat anterior procese pentru îngrădirea accesului la informaţie şi împotriva Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului Justiţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite