Cum comentează deputaţii solicitarea lui Igor Dodon privind recunoaşterea internaţională a neutralităţii R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Solicitarea preşedintelui Igor Dodon către Alianţa Nord-Atlantică de recunoaştere internaţională a neutralităţii permanente a Republicii Moldova este mai degrabă o sperietoare. Neutralitatea, care şi aşa este stipulată în Constituţia Moldovei, este o chestiune care nici nu cere să fie discutată la nivel internaţional pentru că nimeni nici nu solicită aderarea Republicii Moldova la vreun bloc militar.

Declaraţiile au fost făcute de deputaţi din actualul Parlament în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputata Partidului Democrat Monica Babuc susţine că preşedintele Igor Dodon, care şi-a atras către sine dosarul politicii externe în ultima perioadă, parcă ar lupta cu himerele din moment ce neutralitatea este stipulată în Constituţia Republicii Moldova. Democrata menţionează că şeful statului s-a opus vehement atunci când a apărut ideea deschiderii unui oficiu NATO la Chişinău.

„Eu cred că în cazul dat, cumva, această problemă a neutralităţii este forţată pentru public şi nu ştiu dacă este forţat din interior. Am senzaţia că este forţat din exteriorul acestei ţări. Presupun că de către Rusia”, a afirmat Monica Babuc.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Iurie Reniţă este de părere că dacă în anul 1994 a existat o justificare pentru a include în Constituţie termenul de neutralitate a ţării, ulterior această idee a devenit o sperietoare pe care Federaţia Rusă o aplică în relaţia Republicii Moldova cu partenerii externi, în special cu NATO.

„Niciodată nu s-a pus problema aderării Moldovei la NATO oricât de mult ne-am fi dorit. (...) Este o sperietoare special plasată pentru a ne ţine la distanţă şi nu cumva să avansăm în cooperarea absolut necesară cu NATO”, a menţionat Iurie Reniţă. Deputatul se întreabă ce fel de neutralitate permanentă poate fi recunoscută în timp ce există o armată rusească pe teritoriul Republicii Moldova?

Deputatul socialist Grigore Novac susţine că în societate există diverse opinii, inclusiv în mediul politic privind neutralitatea Republicii Moldova.

„Părerile sunt împărţite atât printre cetăţeni, cât şi între politicieni, dar cu siguranţă majoritatea populaţiei Republicii Moldova îşi doreşte un statut de neutralitate permanentă aşa cum este consfinţită în Constituţie şi să nu aderăm la eventuale blocuri militare”, menţionează parlamentarul. În opinia lui, este acceptabilă o cooperare cu anumite blocuri militare, dar nu şi o eventuală aderare. Grigore Novac spune că preşedintele Igor Dodon pledează pentru recunoaşterea internaţională a neutralităţii Republicii Moldova pentru că multe curente politice din ţară pledează pentru aderarea la NATO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite