Cum explică Dodon de ce l-a felicitat pe Lukaşenko pentru victoria la prezidenţiale şi ce spune despre protestele din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Alexandr Lukasenko presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon a explicat de ce l-a felicitat pe omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, pentru victoria la prezidenţiale. Şeful statului susţine că era corect să facă acest lucru pentru că este vorba despre un „o regulă protocolară”.

„Noi avem relaţii prietenoase, avem un parteneriat normal. Fostul preşedinte (Nicolae Timofti) i-a oferit lui Lukaşenko şi Ordinul Republicii. Lukaşenko ne-a ajutat mult, avem multe întreprinderi mixte. În plus, CEC-ul oficial a recunoscut alegerile. Ce trebuie să facă un conducător de stat în aşa situaţie? Desigur, să-l felicite, să-i dorească succes”, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa „Preşedintele răspunde”.

Cât priveşte protestele din Belarus, care au început imediat după alegerile din 9 august şi continuă şi astăzi, în care poliţia aplică forţa nejustificat împotriva protestatarilor, Dodon a spus că „este problema internă a lor”.

Totuşi, Dodon a accentuat că este nemulţumit de faptul că în Belarus se aplică forţa împotriva manifestanţilor: „Evident că este rău”. 

El a menţionat că evenimentele de acum din Belarus îi amintesc de protestele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău. 

„Mulţi dintre voi, care atunci aţi ieşit sincer împotriva lui Voronin, contra comuniştilor. Şi ce? Ce s-a întâmplat mai apoi? Au furat un miliard, s-a început un război între oligarhi, apoi au mai furat câte ceva”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, Igor Dodon a lăudat ceea ce s-a realizat în Belarus de la destrămărea URSS, subliniind că a rămas impresionat de ceea ce a văzut când a vizitat Minsk-ul.

„Îmi pare rău de Moldova şi de cetăţenii noştri. Belarusul pe fundalul nostru arată mult mai bine. Acum nu vorbesc despre Lukaşenko. Am fost în Belarus de câteva ori. Ştiţi cu ce mi s-a memorizat? Cu drumuri bune, ferme, întreprinderi care funcţionează, uzina de tractoare d eunde toată lumea cumpără tractoare, uzina de troleibuze, de autobuze. Piscine în fiecare sat şi şcoală etc. Vreau ca în Moldova să fie la fel şi cred că şi cetăţenii noştri vor acelaşi lucru. E rău asta sau bine?”, a afirmat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite