Cum explică Domnica Manole necesitatea majorării salariilor personalului Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnica Manole

Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, declară că este necesară majorarea personalului instituţiei, dar şi modificarea coeficientului de salarizare. Începând cu anul 1995 şi până în prezent, volumul de activitate al Curţii Constituţionale a crescut de opt ori, astfel că instituţia e pusă să facă faţă sarcinii de muncă crescute, având acelaşi număr de unităţi de personal.

„Curtea a reiterat concluzia formulată în Hotărârea nr. 1 din 2021, potrivit căreia „având în vedere caracterul complex al sesizărilor, precum şi volumul activităţii Curţii, care creşte în mod constant, pentru creşterea calităţii procesului de control al constituţionalităţii, este necesară majorarea personalului de specialitate din cadrul Secretariatului Curţii Constituţionale,  majorarea numărului asistenţilor judiciari. Acestui obiectiv i se poate da efectivitate prin consolidarea statutului legal al asistentului judiciar în cadrul Curţii Constituţionale, în vederea modificării clasei de salarizare şi a coeficientului de salarizare a acestuia”, a declarat Domnica Manole într-un briefing de presă, la care a prezentat un raport de activitate pentru 2021, transmite IPN.

Potrivit datelor statistice prezentate, dacă în anul 1995 au fost înregistrate 36 de sesizări, atunci în anul 2021 numărul acestora a crescut până la 293. „Cu toate acestea, Curtea trebuie să facă faţă sarcinii de muncă crescute, având acelaşi număr de unităţi de personal, aprobat cu mai mulţi ani în urmă. Raportat la numărul de dosare aflate în gestiunea Curţii şi sarcina de activitate a Curţii, numărul unităţilor de personal este insuficient şi disproporţionat”, a precizat preşedinta Curţii Constituţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite