Cum îl poate învinge Maia Sandu pe Dodon în finala prezidenţială. Republica Moldova riscă scenariul Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă voturile din bazinul intern pro-european, Maia Sandu are nevoie de o mobilizare şi mai mare a diasporei moldoveneşti din Occident, plus o parte din voturile lui Renato Usatîi. În schimb, Igor Dodon se bazează pe voturile electoratului socialist, pe diaspora moldovenească din Rusia şi pe voturile din Transnistria negociate cu Moscova. Rezultatul finalei prezidenţiale de duminică ar putea genera proteste masive la Chişinău.

Maia Sandu, candidatul proeuropean, şi Igor Dodon, candidatul prorus, se luptă duminică în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, o reeditare a finalei din urmă cu patru ani. Primul tur a fost câştigat de Maia Sandu cu o diferenţă de aproape 4 procente, însă distanţa e insignifiantă. Maia Sandu s-a impus în prima rundă datorită conjuncturii: Renato Usatîi, un alt candidat prorus, adversar declarat al preşedintelui Igor Dodon, a obţinut 17%, rupând exact din bazinul  lui Dodon. Practic, votanţii lui Usatîi reprezintă o bornă importantă a finalei prezidenţiale. Deşi nu şi-a arătat explicit sprijinul pentru Maia Sandu, Renato Usatîi şi-a îndemenat electoratul să voteze împotriva lui Igor Dodon, pe care l-a numit ”simbolul corupţiei”. La rândul său, Ustaîi a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie, ba chiar şi de crimă.

O parte din oamenii care au pus ştampila pe Usatîi vor sta acasă duminică, dezamăgiţi că favoritul lor nu a prins finala. O parte vor merge pe mâna lui Dodon, fiind proruşi ca structură, deci total incompatibili cu direcţia proeuropeană. Iar o altă parte vor asculta îndemnul lui Usatîi şi vor vota cu Maia Sandu, considerându-l inacceptabil pe Dodon. De altfel, strategia Maiei Sandu a fost centrată pe atacuri în rafală la Igor Dodon, pe care îl consideră mult mai nociv decât Vladimir Plahotniuc, oligarhul fugit din Republica Moldova. Plahotniuc este detestat de întreaga  societate moldovenească. Între cele două tururi, Maia Sandu a ocolit mesajele  dure prounioniste şi proeuropene, tocmai pentru a nu îndepărta total electoratul lui Usatîi, susţin surse diplomatice pentru Adevărul. Oricum, votanţii prounionişti sunt de partea sa, dovadă că, în primul tur, Dorin Chirtoacă şi Octavian Ţîcu, candidaţii care au clamat unirea cu România, au obţinut împreună doar 3%.

În primul tur, Maia Sandu a fost votată masiv de moldovenii din diaspora occidentală, pe care Igor Dodon i-a numit, arogant şi jignitor, ”electorat paralel”. Pentru a obţine victoria în turul doi,  Maia Sandu are nevoie de o mobilizare şi mai mare a diasporei din Vest, în condiţiile în care diaspora din Rusia va fi, într-o mare măsură, de partea lui Igor Dodon. Potrivit surselor citate, Dodon le-a promis moldovenilor care lucrează la negru în Rusia că vor primi drept de muncă dacă-l votează. O parte vor pune ştampila pe Dodon, motivaţi de promisiunea electorală, însă alţi cetăţeni moldoveni din Rusia nu se vor pezenta la vot, pentru a nu lăsa nicio urmă că se află în Rusia, de frică să nu fie arestaţi, tocmai pentru că lucrează la negru. Aproximativ 700.000 de moldoveni trăiesc în Rusia, iar în primul tur cei mai mulţi l-au preferat pe Renato Usatîi. În schimb, în ţările occidentale muncesc peste 1 milion de cetăţeni moldoveni, care votează masiv  pentru Maia Sandu, candidatul susţinut şi de România prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban.

Un element-cheie al finalei prezidenţiale va fi  prezenţa la urne, atât pe plan naţional, cât şi în afara graniţelor. Maia Sandu va câştiga în următorul scenariu: prezenţă mare la vot în Republica Moldova, prezenţă mare la vot în diaspora occidentală şi atragerea unei părţi consistente a electoratului fidel lui Usatîi. În plus, Maia Sandu are de partea sa şi percepţia publică ca urmare a victoriei nesperate din primul tur. Societatea moldovenească e impulsionată de succesul de etapă obţinut de candidatul pro-Vest.

În schimb, socialistul Dodon mizează cap-coadă pe Rusia, fie că vorbim de electoratul naţional filorus, de diaspora moscovită sau de votanţii din Transnistria. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Dodon a negociat la Kremlin sprijinul reţelei din Transnistria, deşi liderii de la Tiraspol (dirijaţi de Moscova) nu au fost foarte încântaţi să susţină un candidat care pleacă cu şansa a doua. De altfel, în primul tur, Dodon nu a obţinut o victorie de răsunet în Transnistria, aşa cum estima. Suveica electorală de la Tiraspol şi turismul electoral vor  fi barometrul fraudelor electorale. În primul tur, au fost câteva scene halucinante la secţiile de vot din Transnistria. „Acum de unde ne luăm banii?”, au întrebat unii votanţi, imediat după ce au pus buletinul de vot în urnă, fără să ştie că sunt înregistraţi în timp ce mimează democraţia.

O nouă victorie a lui Igor Dodon ar putea declanşa proteste masive de stradă la Chişinău, pe modelul revoltei din Belarus, unde dictatorul prorus Lukaşenko nu vrea să lase puterea din mână după un sfert de secol de domnie. Şi o victorie a Maiei Sandu ar putea fi contestată în stradă de către tabăra socialistă, în condiţiile în  care analiştii se aşteaptă la o victorie pe muchie de cuţit. O victorie a Maiei Sandu ar pune Republica Moldova pe drumul european şi ar dezgheţa relaţia cu România. În schimb, un nou succes obţinut de Dodon ar izola Chişinăul atât de Europa occidentală cât şi de România.

Citeşte şi:

Ce secţii de vot sunt deschise în România pentru finala alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite