Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum îl pun pro-europenii preşedinte pe Voronin

9
19 Dec 2014 11:40:03
George Damian

Declaraţia lui Vladimir Voronin că şi-ar dori un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Politician abil, Voronin ştie să speculeze la maxim dezechilibrul din lumea politică de la Chişinău.

În primul rând este vorba de lipsa de hotărâre a partidelor pro-europene. Li se pare prea riscantă perspectiva de a guverna un an de zile fără nici un fel de garanţii pentru ce se va petrece în 2016. Toţi liderii acestor partide ştiu foarte bine cum au obţinut cele 55 de mandate din Parlament care le-ar permite să formeze un nou guvern. În termeni populari, moldovenii i-au votat pe pro-europeni ţinându-se de nas, au votat cu scârbă şi disperare, doar ca nu cumva să fie răsturnată căruţa europeană. Tocmai asta îi sperie pe mulţi lideri politici de la Chişinău, faptul că acest vot este mai degrabă un ultimatum.
În al doilea rând, Vladimir Voronin şi-a calculat foarte bine calendarul politic. Momentul de criză anticipată este martie 2016 – atunci când trebuie ales un nou preşedinte al Republicii Moldova. Un eşec în alegerea preşedintelui va provoca alegeri parlamentare anticipate. Iar partidele pro-europene se tem de alegeri anticipate în condiţiile în care tocmai ce au primit un vot-ultimatum. Încă un an de guvernare – în condiţii economice din ce în ce mai dificile – va pune partidele pro-europene într-o poziţie absolut imposibilă în faţa electoratului. Şi Voronin ştie foarte bine asta.
În al treilea rând, Vladimir Voronin ştie foarte bine că trebuie doar să aibă răbdare şi preşedinţia Republicii Moldova îi va cădea în palmă ca un fruct copt – asta dacă nu cumva va fi propulsat în această funcţie tocmai de partidele pro-europene. Să ne imaginăm următorul scenariu: Voronin ajunge la o înţelegere cu pro-europenii, formulată cu abilitate – comuniştii primesc câteva instituţii (CEC, CNA, Curtea de Conturi) şi promit să ajute viitoarea alianţă pro-europeană să aleagă un preşedinte în martie 2016. Ajunşi la momentul cheie, răsucind pe toate părţile formularea abilă de care am pomenit, comuniştii pot să ridice pretenţii pentru nominalizarea candidatului. Putem presupune cu o marjă destul de mare de certitudine că nu ne vom trezi în situaţia în care deputaţii comunişti îl vor vota pe Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al republicii.
Conform acestui scenariu ipotetic, comuniştii s-ar găsi în martie 2016 în poziţia de a-şi impune propriul candidat la funcţia de preşedinte. Echilibrul de forţe va fi foarte limpede: comuniştii vor avea la îndemână opţiunea declanşării alegerilor anticipate convenabilă pentru ei, în vreme ce partidele pro-europene nu vor avea decât opţiunea cedării – deoarece nu îşi vor dori alegeri anticipate după un an de guvernare în condiţii economice dificile.
Pe scurt, pro-europenii vor fi siliţi să accepte şi să voteze candidatul comuniştilor – iar acest candidat s-a şi anunţat deja: Vladimir Voronin. Ca să-şi păstreze cât de cât imaginea, pro-europenii vor trebui chiar să promoveze această alegere, să o laude ca pe o victorie deosebită în direcţia stabilităţii, când pentru ei va fi o înfrângere zdrobitoare. Şi aşa se va ajunge într-o situaţie absolut ridicolă şi uşor perversă: partidele venite la putere după şi prin căderea lui Voronin din 2009 vor aclama alegerea lui Voronin drept preşedinte în 2016.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Sertorius
19.12.2014, 18:31:49

Lucrurile nu sunt atât de ușor previzibile, cred eu. Embargo-ul economic impus Rusiei ar putea descuraja puternic opțiunea pro-rusă. PCRM-ul în acest moment mi se pare că se situează pe o poziție intermediară. Evoluția lui electorală e imprevizibilă - s-ar putea ca declinul electoral să se accentueze, votanții pro-ruși să se orienteze spre socialiști într-o proporție încă mai mare sau dificultățile metropolei să genereze o diminuare a votului pro-rus, cu recuperarea unor procente pentru PCRM. În orice caz, pentru Voronin, în opinia mea, o coaliție la acest moment cu partidele pro-europene este mișcarea cea mai bună. Însă, chiar ajungând în această alianță, e discutabil că în 2016 Voronin va putea să șantajeze guvernarea pro-europeană. Totul depinde de evoluția externă. Dacă Rusia se va cufunda în marasmul economic, iar UE își va respecta făgăduielile făcute moldovenilor, e probabil că în 2016, alegerile anticipate să convină evident partidelor pro-UE. PS. În orice caz, imaginea pe care ne-o prezentați, aceea a unui Voronin triumfător și amenințător pentru viitor, nu-mi pare atât de justificată - PCRM-ul a căzut semnificativ în ultimele alegeri. Dacă trendul continuă, partidul lui Voronin se poate întreba dacă și cum va putea să supraviețuiască în viitorul apropiat.

+1 (1 vot)
Basarabean Deportatul
19.12.2014, 21:22:33

Filat: - ”Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști” Situația expusă de autor e posibilă ! Dar e posibilă și guvernarea PLDM+PD+PCRM, dar PL să nu fie la guvernare, dupa cum a fost dupa declarația lui Filat din 13.02.2013 de distrugerea AIE2 și formarea guvernului Leancă fără PL, Ghimpu. Filat prin ”cățeii și buldogii” jurnaliști, politologi permanent al atacă pe Ghimpu, Chirtoacă, PL TRĂDARE speranței din aprilie 2009 a tinerilor,cetățenilor !!! În perioada companiei electorale PD era cu lozinca ”Moldova fără extremism”, atacînd pe Ghimpu și Dodon, chemau electoratul să fie votate ”trei partide mari”, adica PD+PLDM+PCRM. Mass-media ”cumpărată și răscumpărată” de Plahotniuc permanent a-l atacă pe Ghimpu, Chirtoacă, PL ”Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Noi rămânem tot ca proștii” = SNEGUR urmat de P.LUCINSKII, urmat de VORONIN, urmat de SNEGUR (N. Gherman)+ P.LUCINSKII (Filat, Diacov, Leancă, Ch.Lucinskii, ...)+VORONIN (Lupu, Plahotniuc, Corman, ...), și acuma urmați tot de aceaș URMAȘII a marilor funcționari comuniști din perioada urss = SNEGUR+P.LUCINSKII+VORONIN. Voronin chiar personal ne va conduce ”spre viitorul luminos” ca Președinte a R Moldova cu neutralitate

+1 (1 vot)
ion sbucium
20.12.2014, 11:35:32

Voronin vrea mai mult decat orice - ALEGERI ANTICIPATE, adica se va abtine de la orice actiuni ce ar putea sa salveze, sa prelungeaca aflarea la guvernare a colaitiei pro-europene. Restul sunt vorbe, presupuneri, speculatii. PCRM nu este si nu va fi un aliat al partidelor din coalitie si nici al "tradatorilor" sai - Lupu si Dodon.

ion sbucium
20.12.2014, 11:41:11

Zvonurile despre o posibila participare a comunistilor in coalitie acum sau in viiror - au scopul de a santaja PL-ul, de a-l face sa renunte la functii importante in Stat ce ar trebui a-i revina conform "algoritmului", de a-l impune sa taca, sa nu scoata gunoiul din casa.

Cristi Enciu
20.12.2014, 22:34:37

Aceasta idee aberanta cu comunistii la guvernare vin din partea europoamericanilor.ce se urmareste prin aceasta miscare numai unul dumnezeu stie Faptul, ca in urma intrarii in cardasie a PPCD cu comunistii.a dus la distrugerea miscarii de eliberare nationala in Basarabia.Si astazi, Rosca este un aprig dusman al occidentului si un fan al Rusiei.El spune ca a fost tradat de ei. Dupa intrevederea lui M.GHimpu cu Tapiola, a declarat ca partidul nu este o proprietate privata a lui si nu vrea sa se sinucida,cred ca sa referit la aceasta aberatie de guvernare cu comunistii.Cei mai virulenti comunisti in RM sunt-Tcaciuc,Reidman,Gurau,Selin,Dodon,Todua-adevarati moldoveni.oare asta nu va spune nimic.Dintr-o coalitie proeuropeana fara comunisti,la sfarsit de mandat cel mai mult au de castiga PL,asta ii si sperie pe anumite cercuri si deacei isi doresc marginalizarea PL-un partid cu adevarat de unitate nationala.Astai RANZA!

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările