VIDEO Curtea Constituţională a examinat sesizarea Maiei Sandu privind dizolvarea Parlamentului. Hotărârea va fi pronunţată la ora 15.30

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu prezintă în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale argumentele ce justifică dizolvarea Parlamentului
Maia Sandu prezintă în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale argumentele ce justifică dizolvarea Parlamentului

Curtea Constituţională a examinat joi, 15 aprilie, sesizarea preşedintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului, transmite IPN.

UPDATE Hotărârea Curţii cu privire la dizolvarea Parlamentului va fi pronunţată la ora 15.30

Maia Sandu a fost prezentă la şedinţa Curţii de joi, 15 aprilie, şi a adus mai multe argumente ce ar justifica dizolvarea Parlamentului. În special, Maia Sandu s-a referit la articolele din Constituţie ce prevăd că Parlamentul poate fi dizolvat odată ce a eşuat să învestească un Guvern, în urma a cel puţin două tentative şi în termen de trei luni.

Maia Sandu a accentuat în faţa judecătorilor Curţii că a respectat Constituţia în procesul de învestire a Guvernului, argument cu care nu sunt de acord oponenţii săi politici - Partidul Socialiştilor şi Partidul Şor, care formează o majoritate parlamentară şi care consideră că Maia Sandu a ignorat opinia Parlamentului şi a înaintat un candidat propriu la funcţia de premier, dar nu unul propus de majoritatea deputaţilor.

Anterior, într-un răspuns pentru IPN, Curtea Constituţională a precizat că, dacă va declara admisibilă sesizarea, va stabili o şedinţă publică pentru a o judeca. Potrivit articolului 32 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională trebuie să soluţioneze sesizările în termen de şase luni de la data primirii materialelor.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituţională pe 29 martie, pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a Parlamentului. Anunţul a fost făcut după consultările cu fracţiunile şi grupurile parlamentare, pe care şefa statului le-a desfăşurat în zilele de 26 şi 29 martie. Atunci preşedintele a spus că Parlamentul a eşuat să aleagă un guvern din două încercări, după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la dimisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

Fracţiunea parlamentară PSRM şi deputaţii Platformei Pentru Moldova, constituită în jurul Fracţiunii Partidului Şor, consideră că Parlamentul nu poate fi dizolvat atât timp cât există o majoritate formalizată, gata să preia responsabilitatea pentru guvernare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite