Dan Dungaciu: Chişinăul este obligat să definească diferenţa dintre „federalizare” şi „statut special” pentru Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic român Dan Dungaciu spune că termenul de un an, invocat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la recenta întrevedere cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, pentru pregătirea casării şi evacuării armamentului sovietic de la Cobasna (Republica Moldova) este „termenul pe care ruşii îl mai dau, politic, Chişinăului pentru identificarea unei soluţii în problema statutului special pentru Transnistria”, scrie JurnalTV.

Expertul afirmă că acum principala dilemă a celor responsabili de politica externă a Republicii Moldova este să identifice diferenţa dintre federalizare şi statutul special asupra căruia insistă oficialii ruşi. 

Dungaciu consideră că Ministerul de Externe de la Chişinău trebuie să explice cum vede această diferenţă, să o definească – pentru că atât ministrul de Externe, cât şi prim-ministrul Republicii Moldova au pledat, la Bruxelles, contra federalizării, dar în favoarea unui astfel de statut special pentru Transnistria. 

„Federalizarea nu mai e un subiect pentru nimeni în momentul acesta. Să ataci acum federalizarea, înseamnă să ataci ţinte false. Problema este statutul specialal al Transnistriei pe care nimeni nu ni-l defineşte... Când se purcede la negocierea statutului special – înainte, în timpul sau după plecarea trupelor ruse din Transnistria?”, a declarat Dan Dungaciu la emisiunea „Cabinetul din Umbră ” de la Jurnal TV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite