Dan Dungaciu: Igor Dodon este mai subordonat lui Vlad Plahotniuc decât Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Analistul politic român Dan Dungaciu susţine că Igor Dodon este mai subordonat liderului PDM, Vlad Plahotniuc, decât Kremlinului. Potrivit expertului, Moscova ar fi înţeles acest lucru şi a încercat să trimită anumite mesaje la Chişinău prin anunţarea demisiei primarului de Bălţi, Renato Usatîi.

„Usatîi este unul dintre instrumentele cu care Federaţia Rusă lucrează în Republica Moldova. Al doilea este Igor Dodon. O jumătate de instrument ar fi fost Vlad Plahotniuc, cel care conduce astăzi Republica Moldova. Spun Vlad Plahotniuc pentru că el nu şi-a dorit niciodată un război cu Federaţia Rusă, doar că a ajuns la o confruntare cu Federaţia Rusă pentru că toate calculele pe care şi le-a făcut el că poate să manipuleze şi Estul şi Vestul în acelaşi timp, evident că au eşuat”, a declarat Dan Dungaciu marţi, 13 februarie, pentru Realitatea.net.

Expertul român consideră că Federaţia Rusă a sesizat că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc „lucrează în tandem”. 

„Igor Dodon este mai degrabă subordonat lui Vlad Plahotniuc şi asta evident că Moscovei nu-i place şi vrea să transmită un semnal. În plus, chiar şi electoratul a sesizat că Igor Dodon nu e autonom. Dovada este că referendumul cerut de Igor Dodon anul trecut pentru demiterea primarului din Chişinău a eşuat. Adică Dodon nu a reuşit să strângă nici 30% populaţie din Chişinău”, explică Dungaciu.

În acest sens, Moscova ar fi încercat „mişcarea cu Usatîi”. 

„Usatîi se retrage, speră ca va câştiga candidatul lui Bălţiul şi va relansa lupta electorală, în aşa fel încât Usatîi să intre în Parlament în 2018. Deci, Rusia vrea să-şi introducă în Parlamentul din 2018 şi al doilea instrument de presiune, care este Renato Usatîi”, a menţionat analistul politic.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat luni, 12 februarie, că în câteva zile îşi va depune demisia din funcţie. Acesta susţine că a luat decizia respectivă după ce activitatea municipalităţii a fost blocată la comanda liderului PDM, Vlad Plahotniuc, prin faptul că mai mulţi funcţionari publici sunt intidimaţi să nu iasă la serviciu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite