Dan Dungaciu: Rusia ştie foarte bine că Dodon este omul Moscovei, dar şi că este omul lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic român Dan Dungaciu a comentat situaţia recentă din Republica Moldova, legată de „ping-pongul” dintre Guvern şi Preşedinţie pe seama subiectului participării militarilor moldoveni la exerciţiile NATO din Ucraina. Potrivit expertului, ceea ce se întâmplă la Chişinău este un joc a celor mai importanţi doi actori, Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, care au ca scop să se menţină în continuare la putere.

„Problema de fond în acest moment este că în Republica Moldova sunt doar doi actori care comunică şi emit mesaje publice: unul este preşedintele şi al doilea este premierul (referindu-se la faptul că de facto premierul ar fi Vlad Plahotniuc). S-a acaparat toată piaţa politică într-un joc care le convine ambilor actori. Nimeni nu mai discută de situaţia socio-economică din Republica Moldova, de furtul miliardului, de problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova şi asistăm la acest joc de ping-pong, care putea fi foarte uşor evitat, dacă se dorea acest lucru”, a declarat Dan Dungaciu pentru Digi24.

Analistul politic consideră că legea Supremă în Republica Moldova este relativ ambiguă, pentru că vorbeşte de anumite gesturi pe care le poate face preşedinele doar după consultare cu Parlamentul.

„Chestiunea asta care a început de mult, de când fost ales preşedinte Igor Dodon, trebuia şi putea să fie clarificată de Curtea Constituţională. Faptul ca nimeni nu s-a dus la Curtea Constituţională să clarifice care sunt atribuţiile şefului Armatei şi care nu sunt atribuţiile şeful Armatei, nu face decât să confirme faptul că ambilor actori le convine asta”, a subliniat Dungaciu.

Potrivit lui, nedorinţa Parlamentului de a clarifica relaţia cu Dodon, începând de la impeachment până la clarificarea atribuţiilor lui Dodon, permite Guvernului să joace foarte duplicitar. 

„Preşedintele Dodon a fost făcut preşedinte cu sprijinul PD şi al televiziunilor domnului Plahotniuc. El nu are atribuţii în realitate. Guvernul are atribuţii în realitate. Dar de foarte multe ori preşedintele rosteşte ceeea ce Guvenul nu ar vrea să rostească. Republica Moldova joacă, în acest moment, la două capete, după proverbul rusesc viţelul deştept mănâncă de două ori”, a adăugat expertul.

În opinia lui Dan Dungaciu, actualmente Igor Dodon gestionează cu politica prorusă din Republica Moldova, iar Partidul Democrat şi Vlad Plahotniuc gestionează cu cea proeuropeană. 

„Este un joc, o pendulare între Est şi Vest, în care se transmit mesaje, fiecare primeşte mesajul care îi convine. Problema e că în acest moment am senzaţia că Federaţia Rusă, să mă exprim mai puţin academic, s-a prins de această chestiune şi ultimul embargo care a fost aplicat de Federaţia Rusă Republicii Moldova a venit recent. De ce a venit recent? Ca un semnal, ca să arate Federaţia Rusă că Igor Dodon o fi el omul Moscovei, cum se spune peste tot, dar Moscova ştie foarte bine că e şi omul Moscovei, dar e şi omul lui Vladimir Plahotniuc”, a mai spus Dungaciu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite