Daniel Ioniţă: Şansa cetăţenilor Moldovei către prosperitate este asumarea parcursului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Şansa cetăţenilor Republicii Moldova către prosperitate, stabilitate, către un viitor sigur este dacă Republica Moldova nu doar va rămâne orientată cu faţa către vest, dar şi dacă îşi va asuma cu energie sporită parcursul său european. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul României la Chişinău Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Oficialul român spune că a existat o perioadă când Republica Moldova era considerată un partener privilegiat, un campion al Parteneriatului Estic. În opinia lui, au fost perioade şi mai puţin faste care au caracterizat şi poate în momentul de faţă caracterizează relaţiile pe care le are Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

„Îndrăznesc să sper că Republica Moldova va înţelege pe deplin care este soarta şi care este viitorul său şi va înţelege pe deplin că şansa cetăţenilor către prosperitate, stabilitate, către un viitor sigur este doar dacă Republica Moldova nu va rămâne doar orientată cu faţa către vest, dar îşi va asuma cu energie sporită parcursul său european”, a declarat Daniel Ioniţă. 

România nu promite un parcurs simplu, dar că la capătul drumului „beneficiile, cu siguranţă, vor depăşi nu numai aşteptările, dar şi greutăţile pe care le întâmpină la capătul acestui parcurs.

„Nu se pune problema unei apartenenţe istorice, culturale, geografice a Republicii Moldova. Nu despre asta este vorba. Vorbim despre o racordare ireversibilă a Moldovei la un sistem de principii şi valori care, consider eu, trebuie să caracterizeze pe deplin acest areal”, a declarat oficialul român.

Referitor la faptul că în Republica Moldova nu s-a creat încă o majoritate parlamentară după scrutinul parlamentar, Daniel Ioniţă spune că România creditează cu multă înţelegere crizele şi situaţiile de instabilitate politică atunci când acestea au loc în altă parte. În opinia lui, important pentru Moldova este că politicul este foarte mult legat de economic. 

„Este cert că economicul este primul care reacţionează la o situaţie prelungită de instabilitate politică. (...) Eu cred că Republica Moldova nu-şi poate permite luxul unei instabilităţi politice prelungite pentru o perioadă foarte mare de timp.

Totuşi, spune Daniel Ioniţă, până la alegerea noului Guvern, ţara este condusă, există instituţiile statului care sunt „pe deplin la locul lor şi funcţionează”. Potrivit lui, mai există şi prevederi constituţionale care trebuie respectate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite