De ce a ajuns Republica Moldova pe lista ţărilor invadate de Imperiul Britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu istoric publicat recent arată că 90% dintre statele lumii au cunoscut cândva forţa militară britanică şi doar 22 nu au fost invadate de britanici. Curios este că Republica Moldova şi România nu apar printre cele 22.

Marea Britanie a invadat teritoriile a 90% din ţările lumii de-a lungul istoriei, inclusiv teritoriul actual al României şi Republicii Moldova, relatează The Telegraph, citată de zf.ro.

O analiza istorică realizată de Stuart Laycock în cartea sa "All the Countries We've Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To" (Toate ţările pe care le-am invadat: şi acelea puţine care au scăpat), arată că dintre cele aproape 200 de state ale lumii, numai 22 n-au avut parte de experienţa invaziei britanice.

Autorul a făcut cercetarea luând istoria fiecărei ţări la rând, în ordine alfabetică, pentru a determina dacă la un anumit moment, acestea au experimentat vreo incursiune britanică. Însă numai o mică parte dintre aceste state invadate de pe lista lui Laycock au făcut parte în mod oficial din imperiul englez. Statele au fost incluse în imperiul britanic fie prin prezenţa temporară a forţelor militare în teritoriu, fie prin forţă sau ameninţare cu forţa, negociere sau plata unui tribut.

Incursiunile piraţilor englezi, militarilor sau exploratorilor înarmaţi au fost luate în calcul de către Laycock, datorită faptului că acestea erau aprobate de către guvernele britanice. Astfel, multe state care făceau odată parte din imperiul spaniol, precum Costa Rica, Ecuador şi El Salvador, au intrat pe lista acelor teritorii invadate de către englezi pentru că au fost sub asaltul raidurilor navigatorilor susţinuţi de către Anglia.

The Telegraph a întocmit o listă a celor mai ciudate state prezente în lista ţărilor invadate:

CUBA - În 1741, trupe conduse de Amiralul Edward Vernon au debarcat în Golful Guantanamo, anunţând că au preluat controlul teritoriului. De altfel, amiralul a şi redenumit zona, aceasta devenind, peste noapte, Golful Cumberland. Totuşi, amiralul a fost rapid obligat să se retragă, din cauza localnicilor ostili şi a unei boli de care s-au îmbolnăvit mai toţi oamenii din trupa sa. 21 de ani mai târziu, Havana şi o mare parte a statului cubanez de astăzi a fost cucerită de britanici în urma unor lupte sângeroase. Teritoriile au fost cedate Spaniei abia în 1763, alături de Filipine, în schimbul Floridei şi a insulei Minorca (din Marea Mediterană);

ISLANDA - A fost invadată de britanici în 1940, după ce statul care a ales să rămână neutru în Al Doilea Război Mondial a refuzat să intre în război de partea Aliaţilor. Cei 745 de soldaţi din forţele navale britanice care au invadat statul insular nu au întâmpinat rezistenţă, însă guvernul islandez a protestat violent împotriva acestei invazii;

VIETNAM - Britanicii au întreprins numeroase incursiuni în acest stat asiatic, după secolul al XVII-lea. Cea mai recentă, dintre 1945 şi 1946, a avut drept scop protejarea statului în faţa răspândirii comunismului.

Stuart Laycock a început să studieze acest subiect atunci când băiatul său de 11 ani, Frederick, l-a întrebat câte ţări au invadat britanicii.

"Am rămas absolut uimit când am ajuns la concluzie. Îmi place să cred că am cunoştiinţe generale relativ bune. Dar există locuri unde nu m-am gândit niciodată că astfel de lucruri s-ar fi putut întâmpla. M-a şocat", a spus autorul în urma studiului care a durat aproape doi ani.

Lista întocmită de către autorul britanic ar putea fi prima compilaţie de acest fel.

Statele care nu au fost niciodată invadate de către Marea Britanie sunt:
Andorra
Belarus
Bolivia
Burundi
Republica Central Africană
Ciad
Congo, Republica
Guatemala
Coasta de Fildeş
Kîrgîzstan
Liechtenstein
Luxemburg
Mali
Insulele Marshall
Monaco
Mongolia
Paraguay
Sao Tome şi Principe
Suedia
Tajikistan
Uzbekistan
Vatican

Când a fost Republica Moldova "invadată“ de britanici?

Cât despre explicaţia faptului cum a ajuns teritoriul Republicii Moldova sub invazie britanică, apoi aceasta ar fi din cauza Războiului Crimeii din anii 1853-1856. Atunci Imperiul Britanic, alături de Imperiul Francez, Turcia şi Regatul Sardiniei au atacat şi ocupat teritorii din Imperiul Ţarist, inclusiv peninsula Crimeea. În acea perioadă Basarabia era ocupată de Imperiul Rus, iar flota britanică a fost prezentă cu nave şi pe Dunăre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite