Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce a amânat Iohannis împrumutul pentru Republica Moldova

3
10 Nov 2015 18:40:11
George Damian

Decizia preşedintelui Kalus Iohannis de a suspenda împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost interpretată în fel şi chip. Însă a fost scăpat din vedere un detaliu relativ important: motivul invocat de Iohannis pentru acest gest.

Comunicatul oficial ne spune că decizia a fost luată privind la ”Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2010 şi având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova”.
 
Cu alte cuvinte actuala situaţie politică de la Chişinău este de natură să contrazică Declaraţia comună din aprilie 2010. Este o acuzaţie puţin voalată: clasa politică nu respectă o înţelegere asumată în urmă cu cinci ani. Textul Declaraţiei comune invocate de Iohannis poate fi găsit pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti: în limbaj tehnic spune că autorităţile din România şi Republica Moldova vor colabora în procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Autorităţile din ambele state trebuie să colaboreze, este nevoie de doi pentru asta.
 
În aceste zile la Chişinău este vânturată ideea investirii unui guvern de coaliţie care să includă şi Partidul Comuniştilor – sau chiar Partidul Socialiştilor într-o formulă de guvern de uniune naţională. Partidul Comuniştilor s-a abţinut în ultima perioadă de la declaraţii clare referitoare la proiecţia sa asupra relaţiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Comuniştii nu resping atributul ”european”, doar că nu spun limpede ce părere au despre Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE: sprijină ideea aprofundării relaţiilor cu Bruxelles-ul? Ultimele delcraţii mai deschise în acest sens datează cu mai multe luni în urmă: pe atunci comuniştii cereau renegocierea Acordului de asociere cu UE – o formă politicoasă de suspendare a acestui document. Din partea socialiştilor avem o poziţie mult mai tranşantă: ei doresc denunţarea documentului ce stabileşte relaţii aprofundate cu UE şi cer intrarea Republicii Moldova pe orbita noii uniuni economice patronate de Moscova.
 
Ecuaţia este cât se poate de simplă: comuniştii şi socialiştii doresc suspendarea relaţiilor Republicii Moldova cu UE, iar intrarea lor la guvernare aruncă la gunoi declaraţia comună amintită mai înainte. Un împrumut de la Bucureşti devine pur şi simplu imposibil în aceste condiţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stefanescu Marian
11.11.2015, 19:41:06

Este o explicaţie.Dar tot aşa au făcut FMI şi UE când au suspendat creditarea de ajutor a Republicii Moldova.Totuşi,deşi decizia lui Johannis este întemeiată(de ce să le dăm bani,că să-i fure sau să facă afaceri cu ruşii?!Dăm şi noi bani la un guvern în care avem încredere),personal consider că noi,românii,nu trebuia să procedăm ca FMI,BM sau UE.Noi suntem fraţi cu ei,la bine şi la rău...parcă aşa spun toţi.

+2 (2 voturi)
Cogeo52
11.11.2015, 20:38:48

D-LE DAMIAN!! cu scuzele de rigoare trebuie sa va atrag atentia asupra urmatoarelor probleme:AU PROMIS CA INTRODUC IN CONSTITUTIE TERMENUL DE LIMBA ROMANA LA PRIMA MODIFICARE!! curtea constitutionala iata le aproba modificari dar nu si ce au promis!!de ani de zile s-a promis ca vor schimba istoria tarii in istoria ROMANILOR IN INTREAGA TARA SI LA TOATE NATIONALITATILE SA O INVETE CA IN ROMANIA DA ....SANT ROMANI NU?? nu au facut-o?? de ce nu se tin de cuvint?? P. D prin MARIAN LUPU nu recunoate limba romana de ce PONTA vrea sa-i ajute!!??? a mers un timp de 2-3 ani , dar ASTIA sant de CINCI ANI la guvernare si vor iar sa triseze!! nu vor sa PRIMEASCA PE TERITORIUL MOLDOVEI TV EUROPENE IN LIMBILE TRANSMISE ORIGINAL SI TITRATE IN LIMBA ROMANA!! ei vor rusa, ca e limba de circulatie ASIATICA!! da!! si atuncii dupa 5 ani de guvernare europeana cand nu au facut nimic numai au vorbit si au promis!! atat!! atuncii lasatii d-le in PROSTIA LOR !! sa ramana numai cu ajutorul de pana acum si atat !! FACETII CE ATI PROMIS SI APOI VEDEM SI...DISCUTAM!! ce atata sovaiala , sa nu se supere !! e o vorba:FRATE ,FRATE, DAR BRANZA E PE BANII!!""

Cristi Enciu
11.11.2015, 22:31:44

Realitatea cruda este ca, RM se integreaza in UE in asa masura in care, in aceiasi masura slabeste Rusia- o Rusie puternica o Moldova slab integrata si viciversa.,Dupa cum a declarat si fostul comisar european Fiulle ,politicienii moldoveni sunt foarte fatarnici si demnitarii europeni cad usor prada acestor jocuri.Papusarii,, integrarii pe dos,,transmit stafeta de la unul la altul -Voronin lui Filat,astazi ea e preluata de Plohotniuc -Lupu si va fi transmisa lui Dodon -Usatai.Acesti papusari, cai troieni a lui Putin,reflecta si mentalitatea populatiei din acest teritoriu ,care nu este altceva, decat un produs al educatiei sovetice.-moldoveanul sovetic si cu acest produs are de-a face poporul si guvernul roman, necontaminat de anii grei de ocupatie ruseasca.Cu rabdare si inteligenta realitatea poate fi schimbata.

+1 (1 vot)
Modifică Setările