Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce nu are viitor varianta Plahotniuc pentru Republica Moldova

7
14 Jan 2016 12:12:16
George Damian

Preşedintele Timofti de la Chişinău este supus unei gigantice presiuni pentru a emite un decret în care să propună candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier al Republicii Moldova – dar o eventuală investire a lui Plahotniuc nu va aduce stabilitatea guvernamentală dorită.

În acest moment Plahotniuc se bazează pe o majoritate parlamentară de strânsură. Are într-adevăr o listă cu 56 de semnături ale unor deputaţi care i-au promis votul: cei 19 deputaţi ai Partidului Democrat, cei 13 deputaţi ai Partidului Liberal, 14 aleşi care au părăsit recent Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin, 2 deputaţi neafiliaţi (Lidia Lupu, fostă PSRM şi Petru Ştirbate, fost PLDM) – la care s-au alăturat la începutul săptămânii deputaţi din PLDM - Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goţa. Azi dimineaţă Aliona Goţa a anunţat că îşi retrage semnătura. Deputatul Hotineanu pare şi el înclinat să facă acelaşi lucru.
 
Şi aici rezidă esenţa problemei care macină majoritatea formată de Plahotniuc: grupuri eterogene de deputaţi, puşi laolaltă indiferent de orientările lor politice şi geopolitice, lipsiţi de orice fel de coeziune. Singurul liant al acestui amestec parlamentar este Vlad Plahotniuc, omul de afaceri intrat în politică, ferm convins că politica este tot un fel de afacere. Poţi trata politica precum o afacere, nu este nemaiauzit acest lucru – însă sancţiunile pentru o astfel de eroare pot fi extrem de aspre pentru toată lumea.
 
Plahotniuc a mai avut experienţa unei astfel de majorităţi parlamentare  făcută cu deputaţi rupţi din alte partide – Partidul Liberal Reformator, a cărui amintire a dispărut cu totul din memoria publică de la Chişinău. Un eventual guvern Plahotniuc construit pe baza acestei majorităţi parlamentare eterogene nu va avea o viaţă foarte lungă. Rezultatul va fi acelaşi – alegerile anticipate pe care toată lumea susţine că nu le vrea, dar se pare că toate drumurile duc spre cabinele de vot.
 
Preşedintele Timofti este silit să respingă candidatura lui Plahotniuc înaintată a doua oară în mai puţin de 24 de ore şi să găsească în timp record
o formulă care să evite alegerile anticipate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sertorius
14.01.2016, 13:11:09

Tulburi ape în Republica Moldova.

Mandrean Paul
14.01.2016, 15:09:04

Ape tulburi, oameni slabi si legi improprii.

Gigi Gigi
14.01.2016, 13:47:22

Poate omul are nevoie de post pentru o simplă semnătură de prim-ministru prin care câteva sute de miliarde de dolari negri intră în mașina de spălat a Moldovei și se pierd în Rusia iar omul are un procent de 15-20%. În rest, sunt convins că știe că prim ministru o să fie puțin, dar asta nu e important...

+1 (1 vot)
Papa Raţă
14.01.2016, 14:53:52

Eu nu mai știu ce vor să mai ,,creeze,, politonții ăștea scrântiți, scăpați de la filiala Bălăcenkăi - a lui Kostea și Jenea-.. ce le-o mai fi trcând prin bostănelele lor să facă după ce au hăcuit-o în trei creând o Matroșkă ? Dar n-o fi cazul oare ca acest popor batjocorit și jecmănit la culme să ia furca și coasa în mâini ? să măture toate lepădăturile și bandiții urcați prin șărlătănie în organele supreme ale statului. Democrația le dă acest drept. Unire și - la LUPTĂ !

+2 (2 voturi)
Adrian Fidi
14.01.2016, 16:52:26

isi baga Putin coada

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările