De ce socialiştii cer opinia CCM privind organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate concomitent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanii si Vlad Batrincea presedinte.md

Deputatul socialist Vlad Batrîncea spune că unul dintre motivele pentru care PSRM s-a adresat la Curtea Constituţională privind o eventuală organizare în a aceeaşi zi a alegerilor prezidenţiale şi a alegerilor parlamentare anticipate îl constituie elementul economic şi organizatoric. Astfel, deputatul respinge ideea precum că Partidul Socialiştilor şi-ar dori alegeri anticipate parlamentare, notează IPN.

„Dacă de făcut alegeri parlamentare anticipate, mai bine de făcut într-o zi pentru că oricum mandatul preşedintelui expiră şi conform legii urmează să aibă loc un scrutin. Şi dacă în acest scrutin cu acest buget poţi petrece şi alegerile anticipate, noi vrem să ştim acest lucru, care este poziţia Curţii Constituţionale. Din informaţia pe care o avem, Curtea Constituţională va respinge acest demers. Dar cel puţin pentru noi vrem să ştim, acesta tot este un rezultat. Dacă examinăm ca şi oportunitate resetarea Parlamentului, noi trebuie să ştim dacă este posibil într-o zi cu alegerile prezidenţiale. Noi deja înţelegem că cronologic nu ne încadrăm, dar oricum voiam să examinam toate scenariile posibile”, a declarat Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Cât despre decizia CC care prevede că preşedintele nu poate fi membru de partid, Vlad Batrîncea spune că aceasta este una abuzivă şi a fost impusă pe timpurile când la guvernare era Partidul Democrat.

„A fost unul derapaj al Curţii Constituţionale, a fost indicaţia domnului Plahotniuc ca Igor Dodon să fie cumva blocat în politică, să fie înstrăinat din procesul politic. În toată lumea, în Europa, nu este nicio problemă. Partidele politice, în mod democratic, promovează candidaţii lor la funcţia de şef de stat, funcţia de prim-ministru şi aşa mai departe. Iată la noi s-a procedat pe această formulă pentru a-l înlătura pe domnul Dodon din spaţiul politic, să-l divizeze de Partidul Socialiştilor, echipă care l-a promovat în această funcţie”, a precizat deputatul.

Vlad Batrîncea spune că socialiştii nu-ş doresc nimic altceva decât restabilirea unor lucruri fireşti. „Să nu ne ascundem după deget, pentru că noi cunoaştem că va câştiga sau candidatul de stânga susţinut de socialişti, sau candidatul de dreaptă susţinut de PAS. Noi vrem doar să stabilim acest moment pentru că în opinia noastră modificarea a fost a fost făcută abuziv. Preşedintele poate fi membru de partid, este dreptului constituţional de a fi sau a nu fi”, a spus el.  

Deputatul socialist afirmă că formaţiunea din care face parte s-a adresat la CC pe marginea celor două subiecte doar pentru a-şi face un tablou general care-i va ajuta să ia o decizie finală.

https://www.ipn.md/ro/de-ce-socialistii-cer-opinia-cc-privind-organizarea-alegerilor-7965_1073699.html
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite