Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce spune preşedintele că România nu va interveni militar în favoarea Republicii Moldova

6
16 Apr 2014 22:23:38
Lulea Marius Dorin
Tinerii ştiu cel mai bine că Unirea face puterea
Tinerii ştiu cel mai bine că Unirea face puterea

Preşedintele repetă insistent că România nu va interveni militar în favoarea Republicii Moldova. Unora li se pare o abandonare a fraţilor de dincolo de Prut, alţii mai lucizi văd lucrurile aşa cum ele sunt, parcă o invitaţie la reflecţie: uşa este deschisă, vreţi securitate? Haideţi acasă.

Discursul preşedintelui României nu reprezintă o renunţare la unionism, ci o schimbarede strategie în funcţie de schimbarea de context. 

Rusia a intrat în Ucraina şi rapoartele arată că nici Republica Moldova nu poate visa la un traseu european. Timp este suficient pentru ca acesta să fie blocat, vreo 20 de ani, iar această problemă va veni cel mai probabil din interior şi nu din Rusia.

Cam aşa a fost situaţia şi prin 1918, atunci când trupele ruse erau într-o mare debandadă. Preşedintele ştie că se apropie un context similar, ba şi mai bun deoarece vorbim de o naţiune română suficient consolidată. Şi pe atunci a fost cam tot aşa: vreţi securitate? Atunci cotizaţi dragilor la ea şi Uniţi-vă cu România.

Un comentariu de pe Facebook mi-a rămas în minte, iar el suna cam aşa: să îşi trimită România soldaţii să moară în Republica Moldova, pentru ca apoi să vină la putere Voronin şi să spună: Vă mulţumim, acum luaţi-vă tălpăşiţa că noi avem o naţiune moldovenească de format. 

Realitatea este dură, dar şi acum în Republica Moldova vorbim de un guvern ce neagă elementul românesc, ce vine la palatul Cotroceni doar înainte de alegeri pentru a cerşi bani. Să nu uităm că unul din cei doi aliaţi importanţi de la guvernare, PD, are în frunte cel mai moldovenist dintre moldovenişti, Marian Lupu. El este cel care preferă antecamera de la Kremlin decât primirea cu onoruri de la Bucureşti.

Preşedintele a spus-o ca un tată către copilul ieşit din curte, dar fugărit de  o haită de câini: vino tată în curte căci eu doar aici te pot proteja. Copilul se înverşunează să refuze, dar pe de altă parte ar vrea protecţia tatălui şi e supărat pe acesta.

Poarta rămâne deschisă, a spus-o simbolic preşedintele, indiferent de cine vine după mine, dar singura protecţie pe care o putem asigura este prin revenirea la normal.

Nu vă doriţi acest lucru? Atunci este nevoie să vă asumaţi să susţineţi o armată, un stat.

Dar e timpul să privim mai adânc în realitate: Va veni momentul când România va înceta să mai susţină financiar Republica Moldova şi să meargă mai departe, iar discursul preşedintelui tocmai acesta este: vreţi în propria casă, atunci părinteşte vă spun să vă plătiţi întreţinerea.

Momentul acela nu este departe, adică nu e departe ziua când bursele vor reveni la cei care cotizează la ele, inclusiv basarabenii ce şi-au luat pe drept cetăţenia română, când curentul electric va trebui plătit şi nu lăsat în buzunarul oligarhiei politice moldovene, când factura la gaz neachitată va întrerupe livrările în prag de iarnă, când şcolile din Republica Moldova nu se vor mai repara pe banii contribuabilului român, când casele inundate nu vor mai fi reconstruite de România, când manualele din şcoli nu vor mai putea fi printate de către aceasta şi lista poate continua.

E un moment de reflecţie, deoarece la un moment dat toate acestea se vor opri şi fiecare individ va putea alege în care ţară va dori să trăiască prin dreptul la cetăţenia română.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Cezar
17.04.2014, 08:21:57

Uite ca e timpul ca Basarabia si in special alesii ei, sa se trezeasca. Am ajuns in ultimul ceas, daca nu actioneaza acum, daca acum nu cer unirea cu regatul, ma tem ca sa fie complesiti de rusi. Si atunci promisiunile lor, frumos invelite in poleiala, sa se transforme in cea mai mare dezamagire a basarabenilor. Si asta nu e singura, pentru ca istoria se repeta. O sa urmeze o noua epurare etnica. Unde mai pui ca Rusia e in picaj liber acum din cauza blocajelor economice si o sa stoarca si ultima picatura de vlaga si energie dintr-o tara care si asa a fost tinuta in genunchi pana acum.

+3 (3 voturi)
gogu58
17.04.2014, 09:11:16

De ce nu intram cu armata in Moldova ? Pai sunt o gramada de motive. Fie ca nu ne dau voie americanii (suntem totusi membri NATO si nu declaram razboi dupa cum ne taie capul), fie pentru ca Moldova este un stat independent, fie pentru ca moldovenii ar considera asta un act de razboi, fie pentru ca nu avem de fapt armata. etc.

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
17.04.2014, 11:34:47

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
17.04.2014, 11:36:10

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Adrian
17.04.2014, 13:00:33

De ce nu intram cu armata sa sprijinim Moldova? Dintr-un motiv foarte simplu: NU AVEM.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările