De ce Uniunea Europeană trebuie să susţină Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Iurie Leancă şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, la Summit-ul de la Vilnius Foto: Adevărul
Premierul Iurie Leancă şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, la Summit-ul de la Vilnius Foto: Adevărul

Carnegie Europe notează că reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău trebuie să ducă o campanie mediatică intensivă care să promoveze beneficiile parafării Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE.

Atât Moldova, cât şi Georgia au nevoie de susţinerea intensivă a Uniunii Europene, după parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere, pentru a scăpa de presiunile făcute de Moscova. Potrivit Carnegie Europe, în perioada de dinaintea parafării acordului, autorităţile ruse au făcut tot posibilul pentru a împiedica Moldova din acest proces, cu ameninţări privind sistarea livrării gazelor şi embargouri comerciale.

Publicaţia mai notează faptul că, imediat după încheierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, preşedintele rus Vladimir Putin îşi va reorienta atenţia către Moldova şi Georgia pentru a slăbi susţinerea în raport cu acordulile UE. Astfel, acţiunile Moscovei ar putea fi îndreptate cu precădere spre Moldova, fiindcă Guvernul condus de Iurie Leancă duce lipsă de unitate, iar opoziţia comunistă manifestează vehement pentru Uniunea Vamală propusă de Putin. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi substanţiale în vederea susţinerii Acordului de Asociere.  

Autorii analizei de pe site-ul Carnegie Europe sunt de părere că UE poate lansa o campanie publică prin care să explice beneficiile colaborării dintre statele Parteneriatului Estic cu ţările comunitare. Totodată, oficialii de la Bruxelles pot promova beneficiile la care a dus alocarea a 526 de milioane de euro către Moldova, între 2007 şi 2013, sumă considerată foarte mare pentru o ţară cu o populaţie de 3,5 milioane de cetăţeni.

Totodată, UE poate promova în mass-media libertatea de circulaţie pentru tinerii moldoveni, urmând astfel exemplul celor din Polonia şi din statele baltice, care pot studia, munci şi călători nestingheriţi, oriunde în spaţiul comunitar. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite