Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce ar vrea pro-europenii o alianţă cu comanditarul represiunilor din 7 aprilie 2009?

2
20 Jan 2015 09:11:56
George Damian
Cina i-a ordonat lui Gheorghe Papuc să reprime brutal manifestaţiile anti-comuniste din 2009 de la Chişinău?
Cina i-a ordonat lui Gheorghe Papuc să reprime brutal manifestaţiile anti-comuniste din 2009 de la Chişinău?

Condamnarea la patru ani de închisoare pentru fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc pentru coordonarea represiunilor brutale din 7 aprilie 2009 vine să limpezească apele politicii din Republica Moldova.

Nu doar că un fost ministru este condamnat la închisoare şi îşi va petrece câţiva ani în spatele gratiilor. Acest lucru în sine este o premieră, o dovadă că este posibilă funcţionarea justiţiei la Chişinău. Însă ştirea condamnării poate servi pentru lămurirea negocierilor purtate atât de dificil în formarea unei guvernări pro-europene. Discuţiile din jurul acestei condamnări spectaculoase pot reaminti cetăţenilor şi oamenilor politici de la Chişinău cine era preşedintele Republicii Moldova în momentul în care Gheorghe Papuc coordona represiunea condamnată azi în faţa justiţiei.

Parcă am avea de-a face cu un caz de amnezie generală printre politicienii şi comentatorii politicii de la Chişinău, trebuie spus clar că şeful lui Gheorghe Papuc la momentul săvârşirii infracţiunilor pentru care acesta este condamnat a fost Vladimir Voronin. Într-adevăr, nu şeful direct (primul-ministru era Zinaida Greceanîi, nici asta nu trebuie uitat), însă Voronin era preşedinte. Acelaşi Voronin cu care astăzi se discută pentru declanşarea lucrărilor Parlamentului.

Nimeni nu îndrăzneşte să îşi asume o alianţă sau coaliţie pe faţă cu Voronin – însă Voronin este partener de discuţii cu cei care se intitulează pro-europeni. Evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost cele care au redirecţionat Republica Moldova pe un traseu pro-european, iar negocierile din ziua de azi nu fac altceva decât să răstoarne acest parcurs. Condamnarea fostului ministru Gheorghe Papuc ar trebui să arunce în aer orice fel de discuţii cu Partidul Comuniştilor dacă mai există cu adevărat o intenţie pentru continuarea aprofundării relaţiei cu Uniunea Europeană.

Represiunea sălbatică şi extra-judiciară din aprilie 2009 a pus pe jar Parlamentul European şi Comisia Europeană. Fără îndoială, condamnarea lui Gheorghe Papuc va fi privită la Bruxelles drept o sentinţă corectă. Nu cred că o alianţă cu fostul şef al lui Gheorghe Papuc va fi la fel de apreciată în cercurile politice de la Bruxelles. Nimeni nu a uitat cu adevărat imaginile în care tinerii erau ridicaţi fără mandat de pe stradă şi supuşii torturii în sediile poliţiei. Şi nimeni nu a uitat cine a fost adevăratul comanditar al acestor măsuri nedemne de o ţară europeană. Doar unii politicieni se prefac că uită, noroc cu această condamnare care a venit la timp să le amintească cu cine vor să stea la masă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Basarabean Deportatul
20.01.2015, 10:24:06

4 ani de pușcărie pentru Papuc, poate fi și o amenințare pentru Voronin, ca să fie mai ascultător la formarea conducerii Parlamentului și a Guvernului !?

-1 (1 vot)
Cristi Enciu
20.01.2015, 20:55:09

Formarea AIE-3 in RM,reesind din declaratiile liderilor politici ar fi trebuit sa fie functionala imediat dupa alegeri.Insa marul discordiei este functia de presedinte ,reesind din declaratiile liderilor PDsi PLDM.Asta ma duce la gandul ca totusi rusii au inca puternice parghii de influenta si santaj asupra liderilor din PD si PLDM si care prin pozitionarea lor pe aceasta problema,contribuie la realizarea stratagemei rusesti care ar suna in felul urmator-pentru rusi este indiferent cine sa fie presedinte, daca candidatul este prorus Voronin ;Filat ,LUpu,Diacovs.a.insa cerinta fata de ei este sa nu admita in nici-un tru-n caz un PROROMAN si proeuropean.Istoria din AIE1si AIE si cea de azi ne aduc dovezi cu prisosinta.Priviti cu cata ardoare pe toate canalele tv cohorta de catei de curte-jurnalisti cumparati si rascumparati spaculeaza,manipuleaza si toarna zoaie in adresa PL ,printre care Negru,Mihaies,Taranu,Bogatu,Cernencu ,care ne cheama sa consfintim MAREA TRADARE alor prin alianta cu comunistii.De situatia de incertitudine in radul populatiei sunt vinovati in primul rand ei,deoarice ei sara de sara, zi de zi, lustruesc imaginea acestor netrebnici ce au furat statul de 17 mlr,lei si sa uitam dezmatul din 7-8aprilie.Ei care s-au ascuns sub masca atirusismului si romanismului,in momentele chee tradeaza interesele nationale romanesti.Numai cat face spusele lui Negru -venire lui Chirtoaca la functia de primar este un accident.,s-au ca Ghimpu nu trebuie sa devina presedinte,oare nu canta in unison cu Putin.

Modifică Setările