Decizia CCM cu privire la Guvern, motiv de dispută între deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Curţii Constituţionale de la Chişinău FOTO Sputnik
Sediul Curţii Constituţionale de la Chişinău FOTO Sputnik

Decizia Curţii Constituţionale privind atribuţiile unui guvern demisionar a împărţit deputaţii în tabere. În timp ce unii spun că această hotărâre nu aduce nicio soluţie crizei politice în care se află Republica Moldova, alţii spun că decizia Curţii a venit cu precizări importante care oferă funcţionalitate Executivului interimar prin intermediul secretarilor de stat, notează IPN.

În răspunsul său la sesizarea Preşedinţiei, Curtea Constituţională a menţionat că într-un guvern în demisie nu poate fi modificată componenţa miniştrilor, însă pot fi efectuate remanieri de cadre în privinţa secretarilor de stat sau a şefilor de agenţii guvernamentale.

„S-a spus că atât timp cât s-au dat nişte soluţii în 2013, Curtea menţine acele soluţii. Pe partea ce vizează tratatele internaţionale, Curtea a spus că este o chestiune de interpretare a legii, iar Curtea nu interpretează legi, ci doar Constituţia. În acest sens, răspunsul este în ograda Parlamentului. Am luat act de decizia respectivă şi mergem înainte”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Socialiştii spun că prin decizia de joi a Curţii, juriştii instituţiei prezidenţiale au mai primit o lovitură. Potrivit lor, se întâmplă, după ce, anterior, Curtea a declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva şi după ce decretul de numire repetată a Nataliei Gavriliţa în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru a fost declarat neconstituţional.

„Dna Stamate a primit o lecţie juridică bună azi (joi, 4 martie – n.r.) de la judecătorii Curţii, aproape toate argumentele preşedinţiei au fost respinse. Dacă vreţi să schimbaţi miniştrii, veniţi cu o echipă guvernamentală şi cu un program bun şi convingeţi Parlamentul. Curtea a menţionat că Guvernul poate suplini funcţii de nivelul doi, secretarii de stat, astfel ca pe perioada crizei Guvernul să fie funcţional”, a spus Vlad Batrîncea.

Preşedintele Pro Moldova Andrian Candu a menţionat că decizia Curţii nu soluţionează criza politică, iar depăşirea impasului politic ar fi posibil doar prin dialog între fracţiunile parlamentare şi şeful statului.  

„Această decizie nu aduce nicio soluţie la criza politcă, ea doar face unele precizări. La moment, nu există un conflict între Preşedinţie şi Parlament, este un conflict între instituţia prezidenţială şi Constituţie. Preşedintele trebuie să respecte Constituţia şi să iniţieze consultările parlamentare”, a spus Andrian Candu.  

Nici deputaţii Platformei DA nu consideră că decizia Curţii ajută la soluţionarea crizei, menţionând că în prezent ţara are nevoie de un Guvern plenipotenţiar.

„Un Guvern care să se ocupe de problemele stringente cu care se confruntă cetăţenii. Noi trebuie să ajungem la discuţii, într-o republică parlamentară soluţia este în Parlament. Preşedintele este un arbitru, el trebuie doar să vină şi să vadă care este starea de spirit în Parlament, dar soluţia finală vine din Parlament ”, a spus deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Potrivit unei decizii recente a Curţii Constituţionale, preşedintele ţării este obligat să iniţieze consultări cu fracţiunile parlamentare în vederea identificării unui consens astfel încât să fie desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru. Deocamdată astfel de consultări nu au avut loc, iar şeful statului poartă discuţii cu reprezentanţii societăţii civile privind modalităţile de depăşire a crizei politice în care se află Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite