Decizia de a deschide secţii de vot în regiunea transnistreană provoacă îngrijorări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari (Platforma DA) califică drept hazardată decizia CEC de a deschide trei secţii de vot pentru cetăţenii din stânga Nistrului pe un teritoriu aflat temporar în afara controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău. Slusari spune că decizia este una politică şi are menirea de a spori ponderea „electoratului de stânga”.

În premieră pentru Republica Moldova, la alegerile din 11 iulie ar urma să fie deschise două secţii de vot în municipiul Bender şi o secţie în comuna Corjova, raionul Dubăsari, teritorii aflate în afara controlului autorităţilor constituţionale. Alexandru Slusari crede că decizia e extrem de periculoasă şi că ar fi rodul unei înţelegeri între reprezentanţii PSRM şi Federaţia Rusă.

„Este clar scris în Codul Electoral că alegerile pot fi organizate pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale. Am înşeles de ce au fost deschise aceste secţii, acolo vor veni câte 5 mii de transnistreni care nu au habar despre ce se întâmplă pe partea dreaptă a Nistrului, dar pentru 200 de ruble transnistrene vor vota pentru stânga. Va fi imposibil să contracarăm fenomentul transportării organizate, pentru că acolo totul e controlat de miliţia transnistreană”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Şi experţii Promo-LEX sunt îngrijoraţi, spunând că decizia pune în pericol buna desfăşurare a scrutinului, întrucât există riscuri de transport organizat al alegătorilor şi corupere electorală.

„Există un risc de securitate enorm. Noi nu vom putea delega acolo observatori, pentru că Promo-LEX are interdicţie şi dosar penal în regiune. Mă întreb, în perspectivă, vor reuşi autorităţile noastre să aibă aceeaşi abordare şi pentru alte scrutine? N-ar fi rău să avem primar la Bender sau la Corjova. Mă întreb, se face acest lucru pentru că brusc s-au îmbunătăţit relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sau sunt interese politice?”, a spus Nicolae Panfil, expert Promo-LEX.

Recent, şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a emis o notă prin care a comunicat că deschiderea celor 3 secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului generează riscuri la adresa securităţii naţionale. Preşedintele CEC Dorin Cimil a menţionat că decizia privind deschiderea secţiilor de vot la Corjova şi municipiul Bender ar putea fi revizuită.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite