Politică

articolul anterior articolul urmator

Deficitul de cadre – o provocare pentru guvernarea PAS

1
23 Jul 2021 08:39:11
Autor: Iurii Botnarenco
Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

Lipsa oamenilor profesionişti şi integri care vor dori să se angajeze în structurile de stat pentru a contribui la schimbarea promisă de Partidul Acţiune şi Solidaritate va fi cea mai mare provocare pentru noua guvernare. O spun reprezentanţii PDM şi Platformei DA, formaţiuni care nu se regăsesc în noul Parlament. Potrivit lor, o curaţare profundă a sistemului va fi imposibil de realizat doar de reprezentanţii PAS.

Reprezentanţii Platformei DA spun că odată cu preluarea guvernării, PAS se va lovi cu un deficit acut de cadre. Pentru o resetare totală a sistemului este necesar ca formaţiunea de guvernământ să apeleze la profesioniştii din alte partide politice, din societatea civilă şi diaspora.

„Ţinând cont de faptul cât de mult se doreşte curăţarea sistemului la nivel de secretari de stat, şefi de agenţii, întreprinderi de stat, eu cred că, în prezent, nici PAS, nici alt partid nu dispun de cadre suficiente pentru a acoperi toate structurile. Dacă se doreşte o curăţare reală a sistemului, e nevoie de implicarea oamenilor din afara partidului”, a spus ex-vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Potrivit democraţilor, atragerea profesioniştilor în sistemul public este extrem de anevoioasă în condiţiile unor salarii neatractive şi a instabilităţii politice.

„Eu am lucrat ministru 6 ani. În ministere, la salariul de 3200 de lei pentru un începător, nu vrea să se angajeze niciun absolvent de facultate. Vor fi mari probleme de realizare a programului, chiar dacă ministrul este excelent. Cei mai buni profesionişti sau sunt în proiecte internaţionale, unde sunt foarte bine plătiţi sau sunt în străinătate”, a spus vicepreşedintele PDM, Monica Babuc.

Expertul politic Vladislav Kulminski spune că prioritatea PAS ar trebui să fie identificarea persoanelor competente şi incoruptibile care vor dori să-şi asume guvernarea.

„PAS nu va reuşi să facă faţă situaţiei ca un singur partid care îşi va asuma toată responsabilitatea în ţară. Noi nu vorbim doar despre 9-10 miniştri, ci vorbim despre o întreagă clasă de manageri. Avem nevoie de oameni care nu trebuie neapărat să cunoască domeniul 100%, ci oameni cu calităţi manageriale care ar putea rupe lanţul corupţiei”, a spus Kulminski.

Potrivit legii, prima şedinţă a Parlamentului nou-ales are loc în cel mult 30 de zile de la data alegerilor şi este convocată de preşedintele Republicii Moldova.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Victor Nagy
23.07.2021, 10:18:44

.......... "Deficitul de cadre – o provocare pentru guvernarea PAS" "Lipsa oamenilor profesionişti şi integri care vor dori să se angajeze în structurile de stat pentru a contribui la schimbarea promisă de Partidul Acţiune şi Solidaritate va fi cea mai mare provocare pentru noua guvernare. O spun reprezentanţii PDM şi Platformei DA, formaţiuni care nu se regăsesc în noul Parlament. Potrivit lor, o curaţare profundă a sistemului va fi imposibil de realizat doar de reprezentanţii PAS. Reprezentanţii Platformei DA spun că odată cu preluarea guvernării, PAS se va lovi cu un deficit acut de cadre. Pentru o resetare totală a sistemului este necesar ca formaţiunea de guvernământ să apeleze la profesioniştii din alte partide politice, din societatea civilă şi diaspora." Las' ca gasesc ei niste d-alde Drula , Bulai , Stelian Ion ... si daca tot se zice ca sunt sustinuti de inaltele porti europene ... poate vor fi ajutati cu vreun Dominiq Fritz .. o Clotilde Armand

-7 (9 voturi)
Modifică Setările