Demersul procurorilor privind aplicarea sechestrului asupra proprietăţilor lui Vlad Plahotniuc din Elveţia, Franţa şi România, respins de Judecătoria Ciocana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Anticorupţie anunţă că a înaintat Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Ciocana, şase demersuri privind aplicarea sechestrului pe bunurile fostului lider PDM Vlad Plahotniuc. Prin urmare, magistraţii au admis vineri, 29 mai, doar unul din cele şase demersuri, dispunând aplicarea sechestrului pe 10 imobile, şi anume, 6 apartamente şi 4 încăperi nelocative din Republica Moldova, estimate la circa 33 milioane de lei.

Celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveţia, Franţa şi România, 5 autoturisme şi o barcă (înregistrate în Elveţia), precum şi 4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova), în valoare de 7,7 milioane de euro au fost respinse.

Procuratura va contesta hotărârea instanţei de judecată şi va insista pe sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, ale cărui beneficiar efectiv este cetăţeanul Plahotniuc.

Procuratura notează că lista de proprietăţi a fost identificată de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, care a stabilit că, deşi toate sunt înregistrate pe persoane terţe, beneficiar efectiv al acestora este Vlad Plahotniuc.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunţat luni, 18 mai, că Procuratura a intrat în posesia a noi probe care demonstrează că principalul beneficiar al furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al R.Moldova este Vlad Plahotniuc.

Procurorul a subliniat că în privinţa lui Plahotniuc va fi eliberată o nouă ordonanţă de punere sub învinuire şi i se vor încrimina trei capete de acuzare: crearea unei organizaţii criminale, escrocherie şi spălare de bani. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în engleză, acestea vor fi expediate în SUA pentru iniţierea procesului de extrădare şi tragere la răspundere penală a lui Plahotniuc în R.Moldova.

„Dispunem de probe incontestabile că anume Plahotniuc este beneficiarul banilor obţinuţi sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Şor, acoperit în consecinţă din mijloacele financiare ale BNM. În total, peste 100 milioane de dolari americani, sumă direcţionată spre procurare a acţiunilor unei bănci, clădiri, compania de asigurare ASITO, Casa Modei, Hotel Naţional. De asemenea, banii din creditele de la BEM erau utilizaţi de Plahotniuc în scop personal pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter”, a spus Stoianoglo.

Amintim că Vlad Plahotniuc se află în SUA, acolo unde ar fi solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă nu s-a grăbit să dea curs solicitării Chişinăului şi a anunţat că cererea de dare în căutare pe cazul lui Plahotniuc este în examinare.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce democraţii au plecat de la guvernare. Atunci, Plahotniuc a confirmat că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite