Departamentul de Stat al SUA: Decizia Curţii Supreme de Justiţie reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii menţionează că decizia netransparentă a Curţii Supreme de Justiţie a Moldovei de a menţine decizia de invalidare a alegerilor primarului Chişinăului din 3 iunie reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei în Moldova, transmite IPN cu referire la o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Heather Nauert.

„Candidatul câştigător în alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului a obţinut majoritatea voturilor. Observatorii internaţionali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor şi nu au existat apeluri din partea participanţilor la alegeri pentru a invalida rezultatele. Decizia neobişnuită şi nejustificată a Curţii împiedică voinţa electorală a poporului din Moldova şi prejudiciază respectul pentru supremaţia legii şi principiile democratice din Moldova”, se spune în declaraţie.

Heather Nauert face referire şi la declaraţiile secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo de la întâlnirea cu premierul Pavel Filip din 25 iunie, potrivit căror, alegerile libere şi corecte reprezintă atributul unui guvern democratic şi trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor ţării fără ingerinţă politică.

Luni seara, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare deciziile Curţii de Apel Chişinău şi Judecătoriei municipiului Chişinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite