Deputat PAS: Constituţia prevede procedura anticipatelor. Nu e nevoie de discuţii cu PSRM şi Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sergiu Litvinenco
Deputatul Sergiu Litvinenco

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Sergiu Litvinenco numeşte discuţiile iniţiate de Partidul Socialiştilor „instituţionalizate”, precizând că „după coalizarea cu Şor, PSRM a devenit partid oligarhic” şi că nu e loc de discuţii „instituţionalizate”, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, deputatul menţionează că socialiştii numesc aceste discuţii „informale”. „Dacă sunt „informale”, de ce să faci chemări publice? Că noi „informal” doar şi aşa discutăm pe holuri, în fumoar, în şedinţele comisiilor sau în pauzele şedinţelor plenare. De asta şi sunt informale, nu? ”, notează parlamentarul.

Sergiu Litvinenco mai spune că Constituţia prevede clar cum se declanşează alegerile parlamentare anticipate. „Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidaţi la funcţia de prim-ministru desemnaţi de preşedinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanţele constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului”, descrie deputatul PAS.

„În a 46-a zi se merge la Curtea Constituţională pentru a constata circumstanţele, iar în aceeaşi zi cu emiterea de către Curte a avizului respectiv – preşedintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme 2 luni de la emiterea decretului şi cel mai târziu – 3 luni de la emiterea decretului”, precizează Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, coaliţia PSRM-Şor are în total 55 de mandate şi, dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou guvern. „Noi, la rândul nostru, ne angajăm, de asemenea, să nu votăm niciun guvern, or susţinem plenar necesitatea anticipatelor. Acesta este tot „planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuţii formale sau informale”, a adăugat deputatul PAS.

Partidul Socialiştilor a chemat deputaţii la discuţii informale pentru a elabora un plan de acţiuni privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Discuţii au avut loc doar cu platforma Pentru Moldova, care include şi deputaţii Partidului Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite