Politică

articolul anterior articolul urmator

Deputat PAS: Legea PSRM-Şor privind reducerea vârstei de pensionare este o crimă. O vom abroga

0
14 Sep 2021 09:58:50
Autor: Iurii Botnarenco
Parlamentul de la Chişinău
Parlamentul de la Chişinău

Fracţiunea PAS din Parlament ia în considerare fie depunerea unei sesizări la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii legii ce vizează reducerea vârstei de pensionare, fie abrogarea acestei legi, notează IPN.

Vicepreşedintele PAS, Radu Marian, califică decizia coaliţiei tacite PSRM-Şor din legislatura trecută de reducere a vârstei de pensionare drept o crimă la adresa vârstnicilor. Marian spune că guvernarea nu va permite intrarea în vigoare a acestei legi din ianuarie 2022, întrucât Republica Moldova se confruntă cu o criză a forţei de muncă.

Vicepreşedintele PAS, Radu Marian, spune că majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei este un imperativ al realităţilor în care trăim. În anul 2022 implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, bani pe care guvernarea speră să-i obţină în urma distrugerii schemelor de delapidare a banilor publici.

„În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul naţional.  Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creştere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate ţările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuţi? Socialiştii au izolat ţara pe plan extern şi s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reuşit să restabilim relaţiile cu partenerii externi şi dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere şi credibilitate pe exterior. Opţiunea noastră este să majorăm pensiile şi să creăm condiţii de creştere economică”, a spus Radu Marian în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit deputatului,  actuala guvernare nu va permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2022, a legii privind reducerea vârstei de pensionare. Intrarea bruscă în sistem a unui număr mare de pensionari va duce la reducerea drastică a pensiilor, spune Marian.

„Vom menţine vârsta de pensionare, care acum în vigoare. Legea votată în 2020 nu este constituţională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă şi ar duce la micşorarea dramatică a pensiilor. Iar noi nu asta ne dorim, noi vrem să majorăm pensiile. Paralel avem o criză de forţă de muncă şi nu poţi să iei de acolo de unde nu există. Până să ajungem la o eventuală reducere a vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul de persoane angajate pentru a contribui la acest fond social. Decizia pe care a luat-o majoritatea PSRM-Şor în 2020 este o crimă la adresa pensionarilor”, a spus  Radu Marian.

Potrivit unei legi adoptate de majoritatea PSRM-Şor din fosta legislatură, de la 1 ianuarie 2022 ar urma să se revină la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi. Legea nu a fost contestată la Curtea Constituţională, aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte legi adoptate fără avizul Guvernului, în decembrie 2020 de către deputaţii PSRM-Şor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările