Deputat PAS: Simţim un anumit nivel de dezamăgire în societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Alaiba
Dumitru Alaiba

După jumătate de an de la preluarea puterii, reprezentanţii guvernării recunosc că simt dezamăgirea unei părţi a societăţii. Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului spune că s-a scurs încă prea puţin timp pentru a livra rezultate concrete, care să îmbunătăţească vizibil viaţa oamenilor.

Dumitru Alaiba se arată convins că în cei 3 ani şi jumătate de mandat, actuala guvernare va reuşi să schimbe lucrurile în ţară şi să ofere Republicii Moldova o direcţie previzibilă de dezvoltare

Dumitru Alaiba spune că de la preluarea puterii actuala guvernare a fost preocupată să identifice soluţii pentru criza energetică, economică şi cea sanitară care s-au abătut asupra Republicii Moldova. Deputatul PAS recunoaşte că problemele energetice au lovit cel mai mult în capacitatea Guvernului de a demara reforme sistemice care să ridice nivelul de viaţă al cetăţenilor.

„Să fi fost mai multă linişte, chiar şi criza gazelor să nu fi existat ca subiect, evident că am fi livrat mai mult. Dar mai avem 3 ani jumătate la dispoziţie pentru a accelera şi pentru a livra rezultate, pentru a pune bani în buzunarele oamenilor, pentru a le creşte nivelul de viaţă. Pentru că oamenii asta aşteaptă, puţină dreptate şi puţină încredere în ziua de mâine. În 3 ani şi jumătate poţi să pui ţara asta pe o cale ireversibilă de dezvoltare”, a mai spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit lui Alaiba imprevizibilitatea de pe piaţa energetică şi creşterea tarifului la gazele naturale erodează din imaginea formaţiunii.

„Simţim un anumit nivel de dezamăgire, dar asta e explicabil. Oamenii văd facturile care sunt în creştere şi încet, încet îşi pierd cumpătul. La nivel raţional e uşor să explici că asta se întâmplă în toată lumea, dar atunci când vezi că factura ta creşte de la o lună la alta şi atunci când nu ştii unde şi când se va opri, evident că îţi pierzi cumpătul şi eu chiar înţeleg prin ce trece multă lume din ţara noastră”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Totuşi, Dumitru Alaiba spune că există domenii care au fost gestionate eficient şi profesionist. Deputatul a menţionat majorarea pensiei minime până la 2000 de lei şi perfecţionarea legislaţiei.

„Ministerul Muncii a înregistrat cele mai mari creşteri de pensii şi asta e foarte curajos. Oricât de straniu ar suna, dar într-o ţară în care trebuie să aloci în atât de multe domenii, s-a decis că aceştia sunt oamenii care au cea mai mare nevoie, să-i scoatem din sărăcie, în sfârşit. Mai pot să dau exemplul legislaţiei ce vizează investiţiile strategice. De 30 de ani, în cele mai productive sectoare ale economiei s-au aciuat tot felul de offshore-uri. Discuţia asta e de ani de zile, dar nicio guvernare nu s-a încumetat s-o facă, noi am făcut-o rapid”, a punctat Dumitru Alaiba.

Potrivit preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, la data de 20 ianuarie ar putea fi convocată o şedinţă extraordinară a Legislativului în timpul căreia urmează să fie votat în lectura a doua proiectul acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţională. Decizia finală privind prima şedinţă a Parlamentului din acest an va fi luată de Biroul permanent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite